zwemdiploma C
Opvoeding

Zwemles: wel of niet zwemdiploma C halen?

Het is al weer even geleden, maar Laura heeft haar zwemdiploma C gehaald. We zijn er erg blij mee dat ze inmiddels alle drie haar diploma’s gehaald heeft. Ik vond dit een goede reden een blog te schrijven over dit onderwerp. Ik merkte namelijk dat veel ouders besluiten na zwemdiploma B te stoppen met zwemles. In het zwembad was dit onder ouders een hot item: gaat jouw kind wel of niet door voor het zwemdiploma C?

Waarom het zwemdiploma C halen?

Wij hebben, nadat we het er goed over hebben gehad, besloten Laura toch op te geven voor haar zwemdiploma C. De redenen waarom zijn divers. Ik zal ze hierbij op een rijtje zetten:

  • Wij vinden het belangrijk dat Laura een goede zwemconditie heeft en dus een lange afstand achter elkaar kan zwemmen zonder dat ze daarbij hulp nodig heeft of naar de kant moet gaan. Voor zwemdiploma C moeten kinderen een behoorlijke afstand afleggen en wij vinden het fijn dat ze dit voor haar zwemdiploma C vaker heeft moeten oefenen.
  • Laura is een echte waterrat. Ze zwemt graag en vindt harde glijbanen, diep in het water duiken en veel spelen in het zwembad leuk. Wij vinden het een fijn idee dat ze zich goed alleen kan redden in een zwembad met allerlei attracties en glijbanen. Ik durf haar dan straks als ze oud genoeg is, alleen naar het zwembad te laten gaan zonder dat ik bang hoef te zijn dat ze zich niet kan redden in het water.
  • Wij gaan tijdens onze vakanties vaak zwemmen in zee of in recreatieplassen of meren. Over het algemeen geldt toch dat zwemmen in open water anders is dan in een zwembad. Met een zwemdiploma C op zak, voelt dat toch net iets veiliger. Ook in Nederland zijn er overal meren en plassen waar je kunt gaan zwemmen. Kijk bijvoorbeeld een naar deze blog met tips voor de leukste meren en plassen van Nederland.
  • Ze heeft geleerd wat ze moet doen, mocht ze ooit een keer ergens in het water vallen. Bovendien heeft ze dan al vaker geoefend met kleding en een jas aan te zwemmen en zelfstandig vanuit het water op de kant te klimmen.

SportSport

Is zwemdiploma C nodig?

Nu weten jullie waarom wij het belangrijk vinden dat Laura haar zwemdiploma C heeft gehaald. Ben je van plan te stoppen met zwemles als jouw kind zwemdiploma B gehaald heeft? Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je er goed over nadenkt waarom je ermee stopt. Persoonlijk vind ik het echt een meerwaarde, maar als jouw kind echt niet van zwemmen houdt en ook niet graag naar zwemparadijzen gaat, dan kan ik me voorstellen dat je alleen een zwemdiploma B voldoende vindt. De nationale raad zwemveiligheid geeft aan dat jouw kind officieel niet mag zwemmen in open water als hij of zij geen zwemdiploma C heeft gehaald. Zij adviseren ook altijd zwemdiploma A, B en C te halen, omdat de zwemparadijzen met allerlei attracties tegenwoordig best heftig kunnen zijn voor een kind dat alleen zwemdiploma A en B heeft.

Wat zijn de eisen voor zwemdiploma C?

Dat is verschillend per zwemlesaanbieder, maar er is een aantal standaard eisen. Wat in ieder geval een van de eisen is: een kind moet 100 meter achter elkaar goed kunnen zwemmen. Daarnaast leren kinderen zich goed te oriënteren onder water, wat ze moeten doen als ze plotseling in het water belanden en hoe ze zich zelf in het water kunnen redden. Wil je precies weten wat de eisen zijn? Dan kun je het beste kijken op deze site kijken.

Hoe lang duurt voordat zwemdiploma C is gehaald?

Dit is uiteraard per kind afhankelijk, maar gemiddeld staat er 12 uur les voor het behalen van het zwemdiploma C. Laura had het snel gehaald: binnen twee maanden met één uur les per week, maar dit kwam doordat ze langer dan gemiddeld over haar zwemdiploma B heeft gedaan en dus al meer zwemlessen had gevolgd. Ook was dit vlak na de zomervakantie waarin we heel veel gezwommen hadden, dus dat scheelde ook natuurlijk. Over het algemeen vond ik het dus best snel gaan. Ook een reden om dus toch voor het zwemdiploma C te gaan. De belangrijkste tip is toch wel om te blijven zwemmen na afsluiting van de zwemles. Anders gaat de zwemconditie van jouw kind snel achteruit en dat zou zonde zijn.

Meer informatie over zwemles

Ik ben heel benieuwd: zit jouw kind al op zwemles? Zo ja, weet je al of jij jouw kind wel of niet op laat gaan voor zwemdiploma C? Mocht je nog aan het oriënteren zijn op zwemles, dan is deze blog over zwemles voor jou zeker interessant. Hierin staat allerlei informatie over alles wat je moet weten over zwemles, zoals leeftijd, kosten en duur.

Veel zwemplezier!

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.