Zwemles kind
Opvoeding

Zwemles kind: alles wat je moet weten

Goed nieuws: mijn dochter heeft haar zwemdiploma a gehaald. Ze was er super blij mee en wij ook, wat een mijlpaal. Nu op naar zwemdiploma b! Ben je ook van plan jouw kind op te geven voor zwemles? Lees dan dit artikel met onder andere informatie over de ideale leeftijd voor zwemles, de kosten van zwemles en de gemiddelde duur van een kind om het zwemdiploma a te halen.

Vanaf welke leeftijd naar zwemles?

Ik weet het nog goed: de eerste zwemles van mijn meisje. Het was echt een nieuwe stap. Ze had er heel veel zin in en vond het erg spannend, maar gelukkig had ze een lieve badjuf die haar meteen op haar gemak stelde, waardoor ze het eigenlijk vanaf het begin leuk vond. Ze was op dat moment op één maand na bijna 5 jaar oud. In dit artikel wordt benoemt dat de leeftijd van tussen 5 en 7 jaar ideaal is. Ook de zwembond, de KNZB, adviseert om kinderen vanaf 5 jaar te leren zwemmen.

Zwemles vanaf 4 jaar

Eerder beginnen kan prima, de meeste zwembaden bieden zwemles namelijk aan vanaf 4 jaar oud. Echter is dit per kind verschillend. Als je het belangrijk vindt dat jouw kind zo vroeg mogelijk zijn of haar diploma haalt is beginnen met zwemles met 4 jaar prima. Jouw kind zal er misschien wat langer over doen, maar leert wel eerder zwemmen en de kans op verdrinken is dan kleiner. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld in een buurt woont met veel water. Wij hebben bewust gekozen om Laura op wat oudere leeftijd te laten beginnen met zwemles. Het voordeel hiervan was dat ze zich toen beter kon concentreren en beter kon luisteren dan op 4 jarige leeftijd.

Wat kost zwemles?

De kosten van zwemles wisselen sterk. Wij betalen voor Laura € 52 per maand voor één keer in de week zwemles van 60 minuten. Naast zwemles kreeg ze bij de eerste zwemles ook een gratis rugzak, badlaken, zwemvestje en een poster om stickers te plakken voor iedere stap die ze had gehaald. Daarnaast kunnen wij gebruik maken van een app waarmee je als ouders de vorderingen kunt bijhouden. Er zijn echter ook zwembaden waar de zwemlessen een stuk goedkoper zijn. Als je op de kosten moet letten dan loont het om je er in te verdiepen wat het per zwemschool kost. In Tilburg zijn ook zwembaden waar de zwemlessen per maand € 22,50 kosten. Best een groot verschil dus.

Ervaringen met zwemles

Toen wij kozen waar we Laura zouden aanmelden voor zwemles hebben we ook rond gevraagd aan andere ouders wat hun ervaringen waren. Wij kregen tips over dit zwembad dat de zwemlessen daar goed waren en zijn er een kijkje gaan nemen. We vonden de lesmethode goed en de badjuffen en meesters erg vriendelijk dus kozen uiteindelijk hier voor ondanks dat de kosten aan de hoge kant lagen. Wij vonden het ook belangrijk dat er in de vakanties ook zwemles was. In veel zwembaden is er in de vakantie geen zwemles. Voor ons was dus uiteindelijk de sfeer en de goede naam van het zwembad belangrijker dan de kosten. Daarnaast zorgde ik er voor dat Laura een fijn badpak had tijdens de zwemles. Ze vind een bikini leuker, maar voor zwemles is een badpak handiger. Kinderen moeten vaak in het water springen, in en uit het zwembad klimmen en oefeningen doen. Dan is goede zwemkleding echt een must.

Gemiddelde duur zwemdiploma a

Voor ieder kind het natuurlijk anders, maar gemiddeld zou het 40 tot 50 lesuren duren voordat een kind zijn of haar zwemdiploma a haalt. Laura heeft er in totaal 15 maanden over gedaan. Ze begon de eerste periode met 45 minuten les per week. De zwemschool veranderde toen het systeem en vanaf dat moment kreeg ze 60 minuten les per week. Toen ze 60 minuten les kreeg ging ze sneller vooruit, dus dat pakte voor haar goed uit.

Tip: lees ook mijn blog over het behalen van het zwemdiploma c

Zwemdiploma b en c

Voor het zwemdiploma b en c staan gemiddeld nog 12 lesuren. Wij zijn van plan om in ieder geval Laura nog haar b diploma te laten halen en waarschijnlijk ook c. Hoe snel dat gaat weten we nog niet, dat wachten we af. In ieder geval heeft ze nu vóór de meivakantie haar zwemdiploma a op zak en hoeft ze niet meer met zwembandjes om te zwemmen. Laatst vroeg ze nog: “Hoef ik dan nu nooit meer zwembandjes om als ik ga zwemmen?” Toen ik nee zei, sprong ze een gat in de lucht van blijdschap. Zwemmen zonder bandjes is uiteraard veel leuker!

Waar kun je nog meer op letten bij zwemles?

Als je nog twijfelt waar je jouw kind wilt aanmelden voor zwemles, dan heb ik nog tips voor je waar je op kunt letten:

Wachtlijsten

Informeer bij de zwemschool hoe lang de wachtlijsten zijn. Dit is erg verschillend en hangt af van de plaats waar je woont en voor welke zwemschool je kiest. Het kan verschillen van een paar maanden tot één jaar. Laura stond een half jaar op de wachtlijst voordat ze aan de beurt kwam voor de eerste zwemles.

De frequentie van zwemles

kies je voor één of twee week keer per week zwemles? Wij kozen bewust voor één keer per week, omdat Laura ook al één middag per week naar de BSO gaat en we ook genoeg tijd wilden over houden voor speelafspraakjes met klasgenootjes en andere dingen. Zeker in het eerste jaar van de basisschool zijn kinderen ook vaak moe en hebben echt rust nodig. Daarom hebben wij bewust voor één keer week gekozen.

De tijden van zwemles

Dit was voor ons ook een belangrijke overweging. We wilden graag dat Laura op woensdagmiddag kon starten met zwemles, omdat ze dan altijd vrij is. Ook fijn als het niet te laat op de avond is, zodat jouw kind nog op tijd kan gaan slapen.

Wel of niet kijken

Bij sommige zwemscholen kun je niet kijken naar jouw kind tijdens de zwemles. Dat is erg jammer. Wij hebben bewust gekozen voor een zwemschool waar dat wel mag. Bij Laura’s zwemles mogen we de eerste 10 minuten en de laatste 10 minuten kijken in het zwembad. Daarnaast kun je vanuit de kantine van het zwembad kijken naar jouw kind. Ik vind dat heel fijn en merk dat Laura dat ook prettig vindt.

Grootte van het zwembad

Er zijn veel aanbieders van zwemlessen die lesgeven in een klein zwembad. Dit heeft voor-en nadelen. De voordelen zijn dat zeker bij jonge kinderen het fijn is om te wennen aan het water. Het nadeel is dat kinderen niet leren zwemmen in een groot zwembad. Dit kan dan ineens erg tegen vallen als jouw kind gaat zwemmen in groot zwembad of in een zwemparadijs op vakantie.

En last but least: is er goede koffie te krijgen?

Toch ook wel een belangrijke tip! Want als je op zaterdagochtend vroeg naar de zwemles gaat, is het toch wel fijn als je als ouder een goede kop koffie kunt krijgen terwijl je kijkt naar jouw kind dat in het zwembad springt!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met zwemles. Hoe hebben jullie de keuze gemaakt voor de zwemles en op welke leeftijd zijn jullie kinderen gestart met zwemles? Hebben jullie kinderen het a, b en c diploma gehaald?

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

foto van Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.