Duurzaam leven tips
Duurzaam leven

Keuzes die wij hebben gemaakt om duurzaam te leven

Het afgelopen jaar ben ik er bewuster mee bezig geweest om duurzaam te leven. Dat doen mijn man en ik niet in eens. We proberen steeds bewust keuzes te maken en ons daarbij af te vragen of er een duurzamer alternatief is. We gooien niet onze hele levensstijl om, maar proberen stapje bij stapje kleine of grotere veranderingen in ons leven door te voeren. In deze blog neem ik je mee met een aantal keuzes die wij hebben gemaakt om duurzaam te leven.

Energiezuinig huis

Wij hebben het geluk dat we enkele jaren gelegen een nieuwbouwwoning hebben kunnen kopen. Het geluk dat we daarbij hadden is dat ons huis zeer energiezuinig is. Daarnaast hebben we bij de inrichting er op gelet dat we energiezuinige apparatuur kochten en overal ledverlichting aanbrachten. We kozen uiteraard voor een groene energieleverancier. Toch wilden we meer doen om nog energiezuiniger te leven.

Zonnepanelen kopen

Daarom hebben we begin dit jaar zonnepanelen gekocht en laten aanbrengen op ons huis. Dit was in begin januari dus we hebben er nu bijna een jaar op zitten. Aangezien de voorkant van ons huis op het zuiden staat, hebben onze zonnepanelen heel veel opbrengst. Nu, bijna een jaar verder, kunnen we zeggen dat we evenveel energie hebben opgewekt als we hebben verbruikt. We hebben zelfs wat overcapaciteit. Ik vind het heel fijn dat we nu onze eigen energie opleveren. Door deze investering kunnen we een stuk duurzamer leven. We moesten investeren in de zonnepanelen, maar aangezien wij BTW konden terugvragen, was het voor ons betaalbaar en een goede investering in ons huis. Wil je meer weten over het plaatsen van zonnepanelen? Kijk dan op de website: zonnepanelen-info.nl

Duurzaam reizen

Al enkele jaren gaan we veel minder vliegen voor onze vakanties. Eind vorig jaar besloten we op vakantie te gaan met de trein. We boekten een treinreis naar Zuid Frankrijk met de Thalys. Het leek me heerlijk om met de trein op vakantie te gaan. Aangezien Laura nu wat ouder is, hoeven we niet meer zo veel mee te nemen en is het ook makkelijker om de trein te pakken dan auto. Helaas ging de vakantie naar Zuid Frankrijk niet door vanwege de coronacrisis en werd het een vakantie in Nederland, wat uiteraard ook een stuk minder milieubelastend is dan een reis naar het buitenland. Toch lijkt een treinreis naar Zuid Frankrijk ons nog steeds heel fijn als de coronacrisis voorbij is. Het gaat snel, je staat niet in de file en komt een stuk uitgeruster aan. Hopelijk kunnen we dit plan na de coronacrisis nog eens doorzetten, want een treinreis is een stuk duurzamer dan een vliegreis of een autoreis.

Tip: Lees deze blog over hoe je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen

Tweedehands hybride auto

Daarnaast hebben we dit jaar de keuze gemaakt om onze auto op benzine te vervangen door een tweedehands hybride auto. Dit is een auto die gedeeltelijk elektrisch en gedeeltelijk op benzine rijdt. We zaten er al een tijdje over na te denken om onze auto te gaan vervangen. Liefst had ik een volledig elektrische auto gekocht, maar dit is ook op de tweedehands markt erg kostbaar en voor ons niet betaalbaar. Na wat onderzoek kwamen we er achter dat een tweedehands hybride auto een mooi alternatief is. We hebben toen de voor- en nadelen van diverse auto’s op een rij gezet en kwamen tot de conclusie dat een Toyata Prius voor ons een goede keuze zou zijn. We zijn toen op zoek gegaan naar dit model en hebben er eind dit jaar een gevonden. Afgelopen week kregen we onze auto. Het is nog wennen om er in te rijden, maar het is een heel fijne auto en een mooi duurzaam alternatief voor onze oude benzine auto.

Duurzaam eten

Het allerbeste wat je kunt doen om duurzaam te leven is geen vlees en vis meer eten. Vegetariërs leven dus heel duurzaam. Eerlijk is eerlijk, wij vinden het lastig om vlees en vis weg te laten. We houden er alle drie van. Echter let ik er sinds dit jaar goed op dat we twee of drie dagen per week geen vlees of vis eten. Dat doe ik door in het weekend een weekmenu te maken met wat we die week per dag gaan eten. Dit noteer ik op een menuplanner voor de hele week, waarbij ik ook kan noteren wat de boodschappen zijn. Ook voor onze dochter is dat fijn, ze weet nu precies wat we elke dag gaan eten. Zo heb je meteen een handig overzicht en kun je makkelijk afwisselen met maaltijden van vlees, vis en vegetarisch. Wat betreft groente en fruit let ik er op dat we vaker seizoensgroenten kopen en geen ingevlogen groenten en fruit, bijvoorbeeld blauwe bessen uit Chili in de winter. Het vervoer van fruit en groenten per vliegtuig is erg zeer milieubelastend.

Tips om duurzaam te leven

De bovenstaande veranderingen die wij hebben doorgevoerd zijn natuurlijk best wel groot en kostbaar zoals het kiezen voor zonnepanelen en een hybride auto. Toch zijn er ook kleine simpele veranderingen die je kunt doorvoeren waardoor je toch duurzamer gaat leven en die niet of weinig geld kosten. Hierbij nog enkele simpele tips:

  • Als je gaat koken, weeg dan alles af. Dat zorgt er voor dat je precies genoeg kookt en nooit eten weg hoeft te gooien, want dan is natuurlijk hartstikke zonde en helemaal niet duurzaam.
  • Ik kreeg dit jaar een greenbook van mijn collega’s als cadeautje voor mijn jubileum en ben er erg blij mee. Ik hoef nu niet meer allerlei notitieboekjes vol te schrijven en bespaar hiermee echt heel veel papier. Heel fijn dus!
  • Als je kleding of speelgoed gaat opruimen, geef dit dan weg aan een goed doel. Jouw oude kleding kan voor iemand anders nog herbruikbaar zijn. Dat geld ook voor speelgoed en kleding van de kinderen.
  • Kijk eens of je wat vaker dingen tweedehands kunt kopen zoals kleding of meubels.
  • Maak gebruik van duurzame schoonmaakmiddelen. Dit beter voor de natuur en daarnaast levert het ook minder plastic op.
  • Probeer zo veel mogelijk te voet of op de fiets te gaan. Dit is niet alleen duurzamer, maar ook nog gezonder voor je lijf!
  • Wil je gaan leven met minder afval, maar ben je op zoek naar tips? Dan is dit boek zeker een aanrader:

Duurzaam leven in het nieuwe jaar

Ik moet zeggen dat ik de smaak wel een beetje te pakken heb en dat ik graag wil proberen volgend jaar weer wat kleine veranderingen door te voeren waardoor ik weer een stukje duurzamer ga leven. Dat betekent niet dat ik meteen mijn hele levensstijl ga omgooien, dat hoeft ook niet. Wel ben ik van mening dat je door kleine stapjes de wereld toch een beetje mooier en duurzamer kunt maken!

Ik ben benieuwd of jullie er ook mee bezig zijn om duurzaam te leven? Zo ja, heb jij nog tips? Laat ze dan weten door een reactie achter te laten onder deze blog, dan hebben andere lezers ook iets aan jouw tips!

Deze foto is gemaakt door Gerd Altmann van Pixabay.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.