Geocaching met kinderen
Er op uit

7 redenen waarom geocaching met kinderen zo leuk is

Sinds afgelopen jaar zijn wij begonnen met geocaching met onze dochter. Ik had er al eens iets over gelezen, maar we hadden het nog nooit gedaan. De eerste keer vonden wij alle drie hartstikke leuk en onze dochter was ook enthousiast. Het is voor ons inmiddels een leuke activiteit geworden die wij nu regelmatig doen. Lees in deze blog meer over wat geocaching is, hoe het werkt en waarom geocaching met kinderen zo leuk is om te doen.

Wat is geocaching?

Geocaching is een outdoor spel waarbij je op zoek gaat naar een schat. De schat wordt verstopt op bijzondere plekken door personen of organisaties en deze schat wordt een cache genoemd. De plekken waar de schatten verstopt zitten worden online gedeeld door GPS coördinaten. Geocaching heeft een aantal spelregels waar je je aan moet houden. Een tip is om deze van te voren te lezen of deze video te kijken. Wil je meer weten over geocaching en wat voor mogelijkheden het biedt, kijk dan op de website van geocaching Nederland voor meer informatie.

Hoe werkt geocaching?

Je kan geocaching doen door de geocaching app te downloaden op je smartphone of een wandel GPS te gebruiken. Wij gebruiken de geocaching app en dat werkt prima. Je kan deze app downloaden in de appstore. Als je de app hebt geïnstalleerd, voer je de plek in waar je wilt zoeken en je krijgt dan te zien waar de caches verstopt zitten. Vervolgens ga je naar de plek toe en gaat op zoek naar de cache. De cache is een doosje, blikje, kistje of bakje waar een klein boekje of schriftje in zit waar je je naam kunt opschrijven. Zo kunnen anderen zien dat je er geweest bent. Vervolgens voer je in de app in dat je de cache gevonden hebt.

Geocaching met kinderen

Op internet is heel veel te vinden over geocaching, maar in deze blog wil ik specifiek in gaan op de redenen waarom geocaching met kinderen zo leuk en fijn is om te doen:

1. Het maakt wandelen en fietsen leuker

Houd jij van wandelen of fietsen maar hebben jouw kinderen geen zin om mee te gaan? Vinden ze een wandeling of een fietstochtje maar saai? Stel dan eens voor om te geocaching te gaan doen met de kinderen. Het is een soort speurtocht en je weet nooit wat voor cache je vindt. Neem van mij aan dat ze dan in eens wel zin hebben om mee te gaan wandelen of fietsen. Als je vaak fietstochtjes maakt kan het handig zijn om een telefoonhouder te kopen voor je smartphone zodat je veilig kunt fietsen.

Tip: Lees ook mijn blog met tips hoe je wandelen met kinderen leuk kunt maken

2. Het is een gratis uitje

Geocaching met kinderen is gratis als je de app gebruikt op je telefoon. Er is ook premium versie die € 30 per jaar kost, maar deze versie hoef je zeker niet te gebruiken. De gewone versie is ook voldoende om mee te starten.

3. Het is een geheim spel

Geochaching met kinderen is zo leuk omdat het een geheim spel is. De laatste keer dat ik met Laura en een vriendin ging geocachen, vertelde ik hen dat we een geheim spel gingen doen. Ze mochten niet door vertellen aan andere kinderen waar de caches verstopt zitten. Ook moesten ze opletten dat er geen andere wandelaars en fietsers ons zouden zien zoeken. Dat maakt het extra spannend voor kinderen natuurlijk.

4. Je komt op mooie en bijzondere plekken

Door geocaching kom je op plekken komt waar je normaal gesproken zo langs zou wandelen of fietsen. De caches zitten vaak op bijzondere plekken verstopt, denk aan bomen, paaltjes of muurtjes. De laatste keer vonden wij bijvoorbeeld een cache in een vogelhuisje in een boom, super leuk voor kinderen om hier naar te speuren. Vaak liggen de caches ook op mooie plekken in de natuur verstopt, dat maakt het extra leuk natuurlijk.

5. Je leert jouw buurt op een bijzondere manier kennen

Het leuke van geocaching is dat je in eens in jouw eigen buurt caches kunt vinden op bijzondere plekken. Je komt bijvoorbeeld op paadjes of plekken waar je normaal gesproken niet komt. Of je vindt een cache in een straat waar je vaak komt, maar nooit hebt geweten dat daar een cache te vinden was. Voor kinderen is dit extra leuk zo om op zo’n manier hun eigen buurt te leren kennen.

6. Je kan geocaching doen op elk moment

Zijn jouw kinderen vroeg wakker en willen ze naar buiten, geen probleem! Geocaching met kinderen kun je altijd doen op elk moment van de dag omdat je van niemand afhankelijk bent. Dat maakt het ook zo fijn om samen te doen. Neem in de zomer een picknick mee of in de winter een thermosfles met een warme drank, zodat jullie het niet zo snel koud krijgen en iets warms kunnen drinken tussendoor.

Tip: lees ook mijn blog met 20 tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

7. Je kan geocaching op vakantie doen

Het voordeel van geocaching met kinderen is dat je het overal kan doen. Ben je op vakantie, kijk dan eens in de buurt of er caches te vinden zijn. Zo hebben de kinderen ook zin om mee te gaan wandelen tijdens een vakantie. Vergeet dan niet om er voor te zorgen dat jouw kinderen goede wandelschoenen of sandalen aan hebben, zodat ze fijn kunnen lopen. Overal ter wereld zijn caches te vinden. Bijzonder om dit te gaan doen op vakantie en zo op de mooiste plekjes terecht te komen!

Doe jij al aan geocaching? Laat het me weten wat jouw ervaringen zijn door een reactie achter te laten onder deze blogpost. Veel plezier met geocaching!

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt.

4 Comments

 • Gera

  Wij doen het ook erg graag! Het leuke vinden wij toch wel dat je hele nieuwe plekjes en wandelroutes leert kennen in je eigen omgeving! En ook dat je het op elke plek waar je op vakantie bent kunt doen!

  • rosaschrijft

   Hoi Gera,

   Wat leuk dat jullie ook regelmatig geocaching doen! Je leert inderdaad jouw eigen buurt op een bijzondere manier kennen en komt op plekjes waar je normaal gesproken niet komt. Dat is inderdaad het leuke aan geocaching. Ik wens jullie nog veel plezier!

   Groetjes Rosa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.