Open dag middelbare school
School

Open dag middelbare scholen bezoeken in groep 7

Op dit moment zit mijn dochter in groep 7. De tijd vliegt voorbij en voordat ik het door heb, gaat mijn dochter al naar de middelbare school. Gelukkig duurt dat nog wel even, maar toch is groep 7 bij uitstek het juiste moment om naar de open dag van middelbare scholen te gaan. Zit jouw kind in groep 7 of gaat naar groep 7? Dan is deze blog de moeite waard om te lezen!

Wanneer naar de open dag van middelbare scholen?

De open dagen van middelbare scholen zijn altijd in de eerste helft van het schooljaar. Meestal in de periode van januari t/m maart. Het is dus handig om in het begin van het schooljaar uit te zoeken wanneer de open dagen zijn en dit alvast op de kalender te zetten. De meeste open dagen zijn namelijk kort na elkaar. Het is dan handig om die data al vast vrij te houden en dit ook te bespreken met jouw kind. Mijn dochter was heel benieuwd en had er heel veel zin in om te gaan kijken. Wij hebben vrij kort achter elkaar 3 middelbare scholen bezocht. Maar van andere ouders hoorde ik dat zij er zelfs meer dan 3 bezocht hebben.

Welke open dag middelbare scholen bezoeken?

Voordat je zo maar naar die ene leuke middelbare school gaat kijken, is het handig om te weten wat het schooladvies van jouw kind is. De meeste ouders weten wel ongeveer op welk niveau hun kind zit. Twijfel je, of heb je geen idee? Dan is dit handig om te bespreken met de leerkracht van jouw kind. Veel kinderen krijgen in groep 7 al een voorlopig advies. Maar dat is vaak nadat de open dagen zijn geweest. Het is namelijk belangrijk om te bepalen naar welke middelbare scholen je gaat kijken. Ga je kijken naar een school met bijvoorbeeld havo/vwo niveau en jouw kind krijgt mavo/ havo advies, dan kan het voor jouw kind een teleurstelling zijn als dit niet haalbaar blijkt te zijn. Het is dus goed om hier bij stil te staan. Voor ons was het nog niet duidelijk welk voorlopig advies mijn dochter zou krijgen. Daarom zijn mijn dochter en ik naar 3 scholen gaan kijken met een breed aanbod van mavo t/m vwo.

Waar let je op bij het bezoeken van een open dag?

Als je naar een open dag van middelbare scholen gaat kijken, is het handig om van te voren te bedenken waar je op gaat letten. Wat vind je belangrijk en waar voelt jouw kind zich thuis? Dit zijn een aantal punten waar je op kunt letten:

Grootte van een school: Is het een grote school of een kleinere school? Op een grote school kan jouw kind zich misschien wat verloren voelen. Maar een groter school biedt aan de andere kant vaak wel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan extra profielen waaruit een kind kan kiezen op het gebied van sport, kunst of cultuur.

Afstand tot thuis: Ligt de school op fietsafstand? Wil jouw kind naar een school die ver weg ligt? Dat is geen probleem, maar bespreek duidelijk met jouw kind en houdt hier rekening mee qua fietsafstand.

Sfeer: Wat is de sfeer op school? De open dag is bij uitstek de gelegenheid om de sfeer op een school te proeven. Is de sfeer informeel en ontspannen? Zijn de docenten makkelijk te benaderen, hoe ziet het schoolgebouw er uit en is de sfeer gezellig? Dit zijn echt punten die je kunt uitvinden bij een open dag.

Onderwijsvorm: Wat is de onderwijsvorm van de school en hoe ziet dat er in de praktijk uit? Is het traditioneel onderwijs of vernieuwend onderwijs? Tijdens de open dag kun je vaak vragen stellen aan een leerling en zo goed te weten komen hoe dit er in de praktijk uitziet. Een school met vernieuwend onderwijs kan heel leuk zijn, maar het moet wel goed bij jouw kind passen.

Aantal jaren brugklas: Op veel scholen wordt na het eerste jaar bepaald naar welk niveau onderwijs jouw kind doorstroomt. Maar sommige kinderen komen wat later tot bloei en hebben meer tijd nodig om zich te ontwikkelen. Een brugperiode van 2 of zelfs 3 jaar kan dan heel fijn zijn. Veel kinderen moeten het eerste jaar enorm wennen aan de brugklas en vinden het lastig om in het ritme te komen van huiswerk maken. Krijgt een kind dan meer tijd om zich te ontwikkelen, dan zou kunnen dat een niveau hoger best haalbaar is.

Loting: Het is goed om na te vragen bij welke scholen een loting geldt. Dat is ook per regio verschillend hoe dat werkt. In de regio Tilburg zijn er bijvoorbeeld op dit moment 5 middelbare scholen waar een loting geldt. Als je jouw kind inschrijft op een school met loting, moet je altijd een tweede keuze opgeven. Het is dus sowieso handig om dit goed uit te zoeken en twee scholen uit te zoeken waar jouw kind graag naar toe wil.

Extra ondersteuning of begeleiding: Het is goed om na te vragen hoe het op een middelbare school zit met extra begeleiding of ondersteuning als jouw kind dat nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan extra huiswerkbegeleiding of hoe er om wordt gegaan met pesten op school.

Dit zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij een bezoek van een open dag van middelbare scholen. Ik ben benieuwd: waar let jij op en wat vind jij belangrijk bij het kiezen van een middelbare school voor jouw kind?

Foto van Pexels door Anastasiya

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.