Plitvice meren bezoeken
Vakantie

De Plitvice meren in Kroatië bezoeken met kinderen

Deze zomer gingen wij voor het eerst op vakantie naar Kroatië. Het stond al een tijdje op mijn lijstje om de Plitvice meren en watervallen te bezoeken en nu lukte dat eindelijk. Het was echt een prachtige ervaring! Toen ik de vakantie plande, wist ik al dat we in het hoogseizoen zouden gaan. Daarom besloot ik vanwege de warmte en de drukte in het park om een camping in de omgeving te boeken. Dat is heel fijn als je met kinderen reist, want zo blijft het ook voor kinderen een relaxte ervaring. In deze blog lees je alles over onze trip naar de Plitvice meren en watervallen en onze ervaring met het Plitvice Holiday Resort waar wij twee nachten verbleven.

Wanneer kun je het beste de Plitvice meren bezoeken?

Wij hebben de Plitvice meren en watervallen bezocht in juli, dus in het hoogseizoen. We wilden namelijk een vakantie van 3 weken doorbrengen in Kroatië en dat kan met een schoolgaand kind nu eenmaal alleen in het hoogseizoen. Heb je de mogelijkheid om in het laagseizoen te gaan, dan is dit wel fijner. Dit om twee redenen: het is dan minder warm en een stuk minder druk. Omdat ik wist, hebben wij besloten twee halve dagen de Plitvice meren te bezoeken en niet op één dag. Dit was echt heel fijn, omdat we het drukste en heetste moment van de dag zo konden vermijden. Dus ga je met kinderen de Plitvice meren bezoeken? Overweeg dan of je twee halve dagen gaat in plaats van één hele dag. In de middag hadden we daardoor de mogelijkheid om lekker te zwemmen om onze camping en dat maakte dit bezoek heel fijn.

Onze eerste dag in het park

Op onze eerste dag in het park kiezen wij er voor om te beginnen bij Ingang 1. Bij de ingang kun je kiezen tussen allerlei verschillende routes. Wij kiezen voor route A, de beneden meren en de Veliki Slap waterval. Dit is de kortste route, maar omdat we twee halve dagen gaan is dat niet erg, want de volgende dag kunnen we een andere route kiezen. Deze wandeling duurt ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van hoe veel pauzes je neemt en hoe snel je wandelt. Bij het park is voldoende parkeergelegenheid en omdat we er erg vroeg zijn is het makkelijk een plekje te vinden. Meteen bij de ingang kom je terecht op een uitzichtpunt met een heel mooi overzicht over het park.

De Plitvice meren en de grote waterval

Als we met de wandeling beginnen kijken we onze ogen uit. Het water in de meren is zo helder mooi blauw, het is echt een paradijsje. Overal zie je vissen zwemmen. Na een tijdje wandelen komen we uit op de hoogste waterval, de Veliki Slap waterval. Deze is inderdaad heel hoog (78 meter), maar omdat wij er in de zomer zijn en het erg droog is in Kroatië, valt er weinig water naar beneden. Dit maakt de waterval minder spectaculair dan op foto’s die ik gezien heb. Laura vindt het vooral leuk om op een hoge rots te klimmen en vandaar uit naar het water te kijken.

Houten vlonders en bospadjes

De rest van de wandeling lopen we over houten vlonders over meren, langs diverse watervallen en door een stuk bos met bospadjes die soms best stijl zijn. Op het einde van de wandeling komen we nog bij een grot waar op het juiste moment vleermuizen te zien zijn. We lopen het stuk naar beneden, maar vleermuizen krijgen we niet te zien helaas. Dat is best logisch, omdat vleermuizen eigenlijk alleen in de avond actief zijn. We naderen het einde van onze wandeling en komen nog uit bij een geweldig uitzichtpunt, waar we prachtig zicht hebben op de super blauwe meren. Wat is dit toch een bijzondere plek om rond te lopen! Na ongeveer 2,5 uur wandelen met stops zijn we weer terug bij het beginpunt. De temperatuur begint inmiddels flink te stijgen, dus we zijn blij dat we terug kunnen naar onze camping met een heerlijk zwembad!

Onze tweede dag in het park

Op onze tweede dag in het park beginnen we bij ingang 2. Deze ingang is minder populair, omdat de meeste toeristen een dag komen en standaard bij ingang 1 beginnen. We komen net als de dag daarvoor vroeg en merken meteen dat het een stuk rustiger is bij deze ingang. Wij kiezen voor route E. Deze route begint met een boottochtje en daarna een wandeling. Na een stukje lopen naar beneden komen we bij de boot die ons naar de overkant brengt. Het is een heel kort boottochtje, maar echt heel mooi. Vanuit het water heb je weer een ander uitzicht over de meren, een heerlijke manier om zo de dag te beginnen. Omdat we vroeg zijn is het nog rustig en dat merken we. Sommige padjes lopen we zelfs alleen met zijn drieën en dat is de dag eerder nog niet geweest. Dat maakt het bezoek extra idyllisch.

Tip: lees ook mijn blog over hoe je wandelen met kinderen leuk maakt

Wandelen in een sprookjesbos

De blauwe meren, de grote hoeveelheid aan prachtige watervallen en de mooie uitzichtpunten maakt dat ik soms het gevoel heb in de sprookjesbos rond te lopen. We passeren de ene waterval na de andere en de een nog mooier dan de andere. Op een mooie plek langs een meer gaan we zitten om een drankje te nemen laten al dit natuurschoon op ons inwerken. We lopen naar het eindpunt van de wandeling en nemen een pauze bij een koffiebar. We drinken koffie en besluiten dan met de pendelbus terug naar de ingang te gaan. De wandeling met pendelbus en pauzes op verschillende plekken duurt in totaal ongeveer 2,5 uur. Ik zelf zou hier graag nog langer rondwandelen, maar Laura begint het steeds warmer te krijgen en wil graag gaan zwemmen op onze camping. Logisch, want wederom begint het erg heet te worden.

Het Plitvice Holiday Resort

Het Plitvice Holiday Resort is echt een heerlijke camping om te verblijven met het gezin. Het is de ideale uitvalsbasis om de Plitvice meren te gaan bezoeken. Vanuit deze camping rijd je binnen 15 minuten naar de ingang van het park. De camping heeft diverse accommodaties, maar je kan er ook gewoon kamperen met eigen tent, caravan of camper. Wij hebben een heerlijke tijd gehad op deze camping. Laura genoot vooral van het ruime zwembad. Daarnaast is er een restaurant en is een speelveld met speeltoestellen, een volleybalveld en zijn er tafeltennistafels. Ook hebben we lekker gegeten bij het restaurant dat er bij hoort. Wij verbleven twee nachten op deze camping, maar deze camping is zeker ook geschikt voor een langer verblijf.

Tips voor als je de Plitvice meren gaat bezoeken:

  • Reserveer tijdig je tickets voor het bezoek aan de Plitvice meren. In het hoogseizoen kan het namelijk behoorlijk druk worden en er geldt een limiet op het aantal bezoekers en er geldt een tijdslot.
  • Kies het vroegste tijdstip dat mogelijk is, dan heb je minder kans om op drukte. De meeste bezoekers komen voor een dag naar het park en komen meestal later. Wij kozen voor het tijdstip om 8:00 uur in de ochtend. Je mag dan het park in tussen 8:00 en 9:00 uur.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Er zijn wel horeca gelegenheden in het park, maar die zijn beperkt, dus houd hier rekening mee.
  • Als je met kleine kinderen de Plitvice meren gaat bezoeken, houd er dan rekening mee dat het park absoluut niet buggyproof is. Welke wandeling je ook kiest, overal zijn veel hoogte verschillen en de paden zijn niet te doen met een buggy. Ga je dus met een baby of peuter, zorg dan voor een goede draagzak.
  • Als laatste: vergeet niet je fototoestel mee te nemen om dit prachtige park vast te leggen.

Geniet van het bezoek aan de Plitvice meren en watervallen!

Deze foto’s zijn gemaakt tijdens onze zomervakantie in Kroatië in 2022.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.