Voorlezen kinderen 10 jaar en ouder
Boeken

Voorlezen aan kinderen van 10 jaar en ouder

Deze week zijn de nationale voorleesdagen. Op heel veel scholen in de Nederland wordt hier extra aandacht besteed. Ook de school van Laura staat deze week in het teken van voorlezen. Zo moeten de kinderen een boekbespreking houden en mogen ouders komen voorlezen in de klas. Ook thuis hebben Laura en ik de gewoonte om elkaar voor te lezen. Want voorlezen is niet alleen leuk voor peuters en kleuters. Ook kinderen van 10 jaar en ouder houden van voorlezen en hebben er baat bij!

Voorlezen aan kinderen van 10 jaar en ouder

Van jongs af aan lezen wij Laura al voor. Meestal doen we dit in de avond voor het slapen gaan. Het is een ontspannen moment en het is echt een moment om de dag samen af te sluiten. In een tijdperk waarin heel veel online gebeurt en kinderen heel veel bezig zijn met hun telefoon of ipad, vind ik het samen lezen heel belangrijk. Het is ook een manier om te laten zien dat je echt even tijd voor jouw kind maakt, ondanks een druk en hectisch leven. Naar mate Laura ouder werd, is zij ook aan mij voor gaan lezen. Nu lezen we bijna iedere avond aan elkaar voor. Zo blijft Laura het leuk vinden om te lezen. Want aan elkaar voorlezen is toch leuker dan alleen.

Tip: Lees ook deze blog over interactief voorlezen

Taalinzicht ontwikkelen

Zelf werk ik op dit moment als sociaal werker en coördineer allerlei taalprojecten voor zowel volwassenen als kinderen. In mijn dagelijkse werk zie ik hoe belangrijk lezen is voor kinderen. Ook op de school van Laura wordt er veel aandacht besteed aan voorlezen. De meester van Laura leest zelfs bijna dagelijks voor. Waarom is voorlezen zo belangrijk, ook voor kinderen van 10 jaar en ouder? Het voorlezen aan je kind zorgt ervoor dat het taalinzicht groter wordt, het vergroot hun woordenschat en er worden moeilijkere zinnen gebruikt dan in de spreektaal. Ook vergroot het, het gevoel voor zinsbouw en grammatica. Wat ik zelf ook mooi vind aan voorlezen, is dat er allerlei onderwerpen langs komen in kinderboeken. Zo heb je meteen een gespreksonderwerp om over te praten met jouw tiener.

Tips kinderboeken voor 10 jaar en ouder

Er is zo veel keus aan leuke kinderenboeken dat je soms niet weet waar je moet beginnen. Heb je geen idee welke boeken je kuny voorlezen aan kinderen van 10 jaar en ouder? Dan heb ik hier een lijstje met tips voor je!

Spannende boeken

Horrorland

De serie Horrorland is een serie boeken voor kinderen die van griezelen en spanning houden. Het zijn boeken met een spookachtige setting en wel iets weg hebben van horror verhalen. De boeken worden geschreven door de hedendaagse fantasyschrijver Alex R. Kahler. Onder de naam K.R. Alexander schrijft hij spookachtige horror voor jonge lezers. Het poppenhuis is het eerste boek in deze serie.

Kippenvel

Kippenvel is een jeugdboekenserie, geschreven door de Amerikaanse auteur R.L. Stine. De boeken zijn allemaal geschreven in het griezelgenre en zijn behoorlijk eng. Er zijn meer dan 20 boeken verschenen in deze serie, dus als jouw tiener deze serie leuk vindt, kun je even vooruit met voorlezen. De boeken kun je door elkaar lezen, maar een van de meest bekende boeken uit deze serie is Kamp nachtmerrie.

De Griezelbus

Wie kent ze niet, de Griezelbus boeken? Paul van Loon heeft 7 boeken geschreven over de mysterieuze schrijver P. Onnival. De boeken zijn spannend, griezelig en ideaal om aan kinderen van 10 jaar en ouder voor te lezen. Bij deze boeken is het handig om ze op volgorde te lezen.

Klassiekers

Harry Potter

Toen Laura vroeg om de film van Harry Potter te bekijken, stelde ik voor om deze boeken eerst voor te lezen. We zijn aan deel 1 begonnen en we zitten helemaal in het verhaal. Als we deel 1 gelezen hebben, dan gaan we de film kijken en aan het tweede deel beginnen. In totaal zijn er 8 boeken geschreven. Super leuk om voor te lezen! Harry Potter en de steen der wijzen is het eerste deel van de serie.

Ronja de Roversdochter

Dit is wat mij betreft echt een klassieker dat ieder kind een keer moet lezen. Ik was als kind dol op dit boek, omdat het zo mooi beschrijft hoe een vriendschap tussen twee kinderen kan groeien. De zoon en dochter van twee rivaliserende roversbendes sluiten vriendschap met elkaar. Een prachtig boek geschreven door Astrid Lindgren.

De heksen

Bijna alle boeken van Roals Dalh vond ik fantastisch als kind. Ik heb ze verslonden. Maar een van de spannendste boeken is toch wel De heksen. Het boek is behoorlijk eng en je kan niet stoppen met lezen. Echt een aanrader om deze klassieker voor te lezen!

Meidenboeken

Hoe overleef ik

Hoe overleef ik is een populaire boekenserie voor meiden. Deze serie is geschreven door Francine Oomen en de illustraties zijn gemaakt door Annet Schaap. De boeken gaan over het leven van Rosa. Een meisje dat in de eerste boeken in de puberteit komt. De serie sluit daarom goed aan bij meiden die naar de middelbare school gaan. De serie bestaat uit 16 delen. Hoe overleef ik mijn vakantie, is het eerste deel in deze serie.

Dagboek van een muts

Dagboek van een muts is de supergrappige boekenserie over Nikki Maxwell, geschreven door Rachel Renée Russell. Het zijn boeken met veel tekeningen waardoor het extra leuk wordt om te lezen. Ondertussen zijn er 15 delen plus twee doe-het-zelf-boeken. Deze serie is enorm populair onder tienermeiden.

Soul Riders

Heb jij een dochter die helemaal weg is van paarden en graag de game Star Stable speelt? Dan maak je haar heel erg blij met dit boek. Ik kende deze serie niet, maar kwam het toevallig tegen in de boekhandel. Omdat wij dochter een echt paardenmeisje is en graag Star Stable speelt, kon ik dit boek niet laten liggen. De serie bestaat uit twee trilogieën en twee verhalenbundels. De boeken gaan over paarden, vriendschap en magie. Het eiland van de paarden is het eerste deel van de de serie Soul Riders.

Welke boeken vind jij geschikt om voor te lezen aan kinderen van 10 jaar en ouder?

Foto van Pexels door Karolina Grabowska

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.