Moederschap

Hoe houd je het moederschap vol tijdens de lockdown?

Inmiddels duurt de lockdown al behoorlijk lang. We zitten in een moeilijke periode en veel moeders ervaren deze lockdown als zwaar. Het is een onzekere periode waarbij we niet weten hoe lang dit nog gaat duren. Zeker als je thuisonderwijs moet combineren met een baan, kan dit grote impact hebben en kan je het moederschap als zwaar ervaren. Ik kwam via social media in contact met mama coach Annelies Bondo. Ik had een interessant gesprek met haar en kreeg een aantal tips hoe je het moederschap in deze lockdown vol kunt houden. Lees in deze blog haar 5 tips.

Moederschap tijdens de lockdown

Tijdens de eerste lockdown was ik enorm geschrokken van de hoeveel werk die er op mij af kwam als ouder. Behalve dat ik thuis moest werken, kreeg ik er in eens een taak bij, namelijk juf. Het was echt een enorme overgang. Gelukkig hebben mijn man en ik de mogelijkheid om taken te verdelen. Ik kan gelukkig iedere dag wat tijd voor mezelf nemen door yoga te doen, even een boek te lezen of een wandeling te maken. Ik wil niet dat ik over mijn grenzen heen ga en met een burnout thuis kom te zitten. Nog steeds is het voor mij echt aanpoten en op sommige dagen stressvol. Toch lukt het me gelukkig om het vol te houden. Ik heb met mijn man de zorgtaken goed verdeeld.

Moederschap te zwaar

Mama coach Annelies ziet helaas in haar praktijk veel voorbeelden van vrouwen die er helemaal door heen zitten. “Ik zie vrouwen die het moederschap zwaar vinden in deze tijd. Ze willen alles goed doen en komen daardoor in de knel. In deze tijd komen er zo veel taken op je af. Al die rollen met elkaar te combineren en het allemaal goed doen, dat lukt gewoon niet. Het allerbelangrijkste in deze tijd is toch wel om de sfeer in huis goed te houden en zelf overeind te blijven. Als je alles goed wilt doen, dan gaat het ten koste van jezelf met alle gevolgen van dien.”

Tip: Lees ook mijn blog over goed voor jezelf zorgen tijdens de Corona crisis

5 tips voor werkende moeders

Daarom geeft Annelies een aantal concrete tips hoe je het moederschap in combinatie met een baan vol kunt houden in deze lockdown:

1. Durf keuzes te maken

Kiezen voor jezelf is voor veel moeders moeilijk. Er zijn allerlei verwachtingspatronen waar aan moeders willen voldoen. Maar juist in deze tijd is het echt belangrijk om ook voor jezelf te kiezen. Als er bijvoorbeeld wordt gevraagd om een extra dienst te draaien, zeg dan nee als het je eigenlijk te veel wordt. Ik zie veel vrouwen die ook in deze tijd geen nee durven zeggen als er wordt gevraagd extra te werken of extra werktaken op zich te nemen, dat is natuurlijk lastig. Leg uit aan collega’s of je werkgever waarom je daar voor kiest.

2. Maak het bespreekbaar met je partner

Helaas is het niet zo vanzelfsprekend dat ouders het thuisonderwijs goed verdelen. Ook uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek en I&O Research blijkt dat sinds de eerste lockdown het thuisonderwijs met name op de schouders van de moeders terecht komt. Ik zie ook vooral dat de moeders het thuisonderwijs oppakken. Maar dat is natuurlijk een scheve verdeling. Beide ouders zijn verantwoordelijk voor de verdeling van het thuisonderwijs. Maak het bespreekbaar met je partner of ouder van je kind hoe jullie de taken beste verdelen. Moeders die werken en thuisonderwijs geven hebben een enorme opgave, als je dit thuis niet goed verdeelt dan kom je echt in de knel. Ga er voor zitten en maak samen afspraken hoe jullie de taken van het thuisonderwijs verdelen. Zo kun je het moederschap volhouden in deze lockdown.

3. Leg de lat niet te hoog

In deze periode is het erg belangrijk de lat voor jezelf niet te hoog te leggen. Dit is niet de periode om extra taken erbij te nemen op je werk. Stel voor jezelf prioriteiten wat je wel en niet doet. Het kan helpen om voor jezelf een plan te maken, of de prioriteiten op te schrijven die echt nodig zijn. Laat dingen in het huishouden bijvoorbeeld eens liggen, in deze periode hoeft niet alles perfect te zijn.

4. Laadt iedere dag je batterij even op

Als je het moederschap vol wilt houden in deze lockdown dan is het belangrijk iedere dag je batterij even op te laden. Al is het maar een half uurtje wandelen, hardlopen of yoga. Veel moeders slaan dat half uurtje tijd vaak over omdat er zo weinig tijd over blijft. Maar als je dat niet doet, dan loopt je batterij echt leeg en is het risico dat de stress oploopt en je in een burnout belandt. Zorg dat je in het weekend echt bijtankt en er op uit gaat, dan kun er doordeweeks weer beter tegen aan.

5. Vraag om hulp als dat nodig is

Dreigt het je echt te veel te worden vraag dan om hulp. Misschien kun je je jouw netwerk inschakelen om de kinderen af en toe een nacht te laten logeren. Of zijn er andere ouders met wie je een dag kunt uitruilen met het thuisonderwijs zodat je een dag rustig kunt doorwerken? Als het je echt te veel wordt, trek dan aan de bel bij jouw werkgever. Maak het onderwerp bespreekbaar zodat jouw werkgever ook weet in welke situatie je zit.

Annelies Bondo is mama coach in Groningen. Meer informatie en haar ebook vind je op de website van Coach Annelief.

2 Comments

    • rosaschrijft

      Hoi Elise, dat herken ik zeker. Het combineren van thuisonderwijs en thuiswerken is echt heel lastig. Ik ben ook blij dat de scholen weer zijn begonnen. Laten we hopen dat de scholen open blijven en dat de kinderen niet nog een keer thuis komen te zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.