Moederschap

Een nieuwe fase: van groep 3 naar groep 4

Soms bekruipt me het gevoel dat de tijd voorbij vliegt en dat het leven als een sneltrein vooruit dendert. Zo’n moment heb ik nu, in de laatste week van de schoolvakantie en dat de dag aanbreekt dat Laura haar eerste schooldag in groep 4 zal starten. Groep 3 is nu echt voorbij en komend jaar zal mijn dochter in groep 4 doorbrengen.

Groep 4 komt er aan

Afgelopen jaar zat Laura in groep 3. Ze heeft het ondanks de Corona crisis goed gedaan op school. De mate waarin ze in een rap tempo heeft leren lezen, schrijven en rekenen verbaasde me af en toe. Wat deed ze het goed. Ondanks het thuisonderwijs waar ze niet altijd zin in had en wat niet altijd makkelijk ging, heeft ze enorm veel geleerd. Groep 3 is nu echt voorbij en een nieuwe fase staat voor de deur: op naar groep 4!

Een leeg gevoel

Op zo’n moment kan ik soms emotioneel worden. Deze fase met mijn dochter gaat zo snel en wil ik liever heel intens meemaken. Want het besef dringt steeds meer tot me door dat dit een bijzondere fase is in mijn dochters leven. Ze is behoorlijk zelfstandig, heeft al haar eigen leventje en een erg sterke eigen wil. Ze speelt veel buiten de deur, gaat uit logeren en heeft verjaardagsfeestjes. Als ze weer eens roept: “Mam, ik ben buiten spelen”, de deur uit rent en de hele middag samen speelt met andere meiden, dan zou ik de tijd soms echt even stil willen zetten! Want hoe fijn ik zo’n moment ook vind om even aan mijn blog te werken, de krant te lezen met een kop koffie of de was weg te werken, op zo’n dag bekruipt me soms een leeg gevoel. Een gevoel wat ik niet helemaal kan beschrijven, maar het besef tot me doordringt dat ze steeds meer haar eigen leven krijgt.

Eigen weg vinden

Ze is een zelfstandige meid die van alles onderneemt en die het liefst hele dagen met vriendinnen speelt. En dat gun ik haar zo enorm. Haar eigen weg vinden in het leven en haar eigen ervaringen meemaken, ervaren en beleven. Maar daarnaast is ze ook nog voor een deel afhankelijk van mij als moeder en houdt ze nog erg van knuffelen, samen op de bank tegen mij aan zitten en samen en bed een boek lezen. Deze momenten zijn voor mij iedere dag een groot cadeau. Laatst kreeg ik een handgeschreven briefje met tekening van Laura met de tekst: “Lieve papa en mama, ik hou van jullie, Liefs Laura”.

Knuffelmoment

Die momenten koester ik momenteel enorm, want ik weet dat dit over enkele jaren voorbij kan zijn. Dan heb ik niet meer zo snel een knuffelmoment met mijn dochter, een meisje dat in mijn armen springt als ik haar op kom halen bij school of bij me op schoot kruipt als we samen een film kijken. Deze tijd ga ik nooit meer meemaken en wil er daarom iedere dag volop van genieten. Er komt bij ons geen tweede kind meer waar mee ik deze fase nog eens kan overdoen. Misschien is het juist omdat Laura enigst kind is, dat ik hier extra bij stil sta.

Samen op pad

Daarom geniet ik zo van onze lange zomervakanties, waarin we met ons gezin altijd lekker lang op pad gaan. Geen afleiding van werk, afspraken of andere verplichtingen. Samen ervaringen op doen, samen genieten en samen avonturen beleven. Mijn dochter zien spelen met vakantievriendjes, samen het zwembad in duiken of samen genieten van iets lekkers te eten. Op zo’n moment zit ik in een bubbel waar ik liever nooit meer uit wil komen. Natuurlijk weet iedere moeder dat elke fase van een kind voor- en nadelen heeft. Uiteraard zijn er ook de minder leuke kanten waar ik soms moe van word, zoals de boze buien of discussies over dagelijkse beslommeringen. Het niet willen aankleden, geen zin hebben in haren kammen of niet naar bed willen gaan. Die momenten kosten veel energie. Maar dat hoort er allemaal bij en is onderdeel van het opgroeien. Ik weet dat ik ook van deze ervaringen leer en ik zou het niet willen missen. Het maakt mij de moeder die ik op dit moment ben.

Eerste schooldag in groep 4

Maandag breng ik haar weg voor haar eerste schooldag in groep 4. En ook dat is weer zo’n moment. Samen fietsen we een stukje door het bos en zet ik haar af bij de schoolpoort. En als ik bij het afscheid een dikke knuffel krijg, hoop ik dat er nog ontzettend veel zullen volgen. Dag lieve meid, op naar groep 4!

Deze foto is genomen tijdens onze zomervakantie in Zuid Limburg toen we samen het blote voetenpad liepen in pretpark Valkenier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.