Museum de Oude Aarde in Giethoorn
Er op uit

Giethoorn bezoeken: varen, wandelen en bezienswaardigheden

In het eerste weekend van april ging ik voor het eerst mee met een persreis. Ik werd uitgenodigd door Blogger by Nature om met een groep bloggers Giethoorn te bezoeken. Het was een heerlijk weekend en we hebben in één dag Giethoorn verkend. Giethoorn wordt niet voor niets het Venetië van het noorden genoemd, want het is een heel mooi en bijzonder dorp.

Giethoorn bezoeken

Ieder jaar trekt Giethoorn duizenden bezoekers uit heel de wereld, vooral uit China. De toeristen zijn gek op het plaatsje omdat het zo’n bijzonder karakter heeft. Dat is niet voor niets, want het dorp bestaat vooral uit water, bruggen, huizen en boerderijen op eilandjes. Dat zorgt er voor een bijzondere beleving als je door het dorp wandelt of vaart. Een van de bruggen is van beton, maar de rest van het dorp bestaat uit houten bruggen en dit geeft het dorp een authentieke uitstalling. Het is net alsof je even terug in de tijd gaat als je door dit schilderachtige dorp wandelt.

Varen in Giethoorn
Varen door Giethoorn

Varen in Giethoorn

Ga je Giethoorn bezoeken, dan is een van de beste manieren om het dorp te verkennen per boot. Giethoorn bestaat namelijk voornamelijk uit water en je vaart met je boot of sloep door prachtige grachten. De langste gracht van Giethoorn is maar liefst 9 km lang. Wij gingen ook met een sloep het water op met onze groep. Wij hadden als groep weinig vaarervaring, dus het was even zoeken hoe het moest maar dat ging uiteindelijk hartstikke goed. Je hoeft dus zeker geen vaarervaring te hebben. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat er eenrichtingsverkeer is op het water. Dit staat echter overal goed aangegeven en moet dus geen probleem zijn.

Tip: Lees ook mijn blog over overnachten in het Efteling Hotel

Duurzaam varen

Doordat je op de boot zit bekijk je Giethoorn op een andere manier dan als je door het dorp wandelt. Overal in Giethoorn zijn bootjes te huur. Alle bootjes zijn elektrisch. Er mogen geen motorboten verhuurd worden om overlast voor de bewoners te voorkomen. Dit is dus een duurzame manier om dit dorp te verkennen. Doordat de bootjes elektrisch zijn, maken ze nauwelijks lawaai. Ik vond het daarom een heerlijke, rustgevende ervaring om met een elektrische boot Giethoorn te bezoeken. Zeker toen we het meer in het Nationaal park de Weerribben-Wieden op gingen. Het was koud, winderig en we kregen regelmatig een flinke bui, maar ik vond het een bijzondere beleving. Wil je gaan varen? Kijk dan hier: sloep huren Giethoorn. Zeker in het hoogseizoen is het handig om van te voren een bootje of sloep te reserveren.

Een bootje huren in Giethoorn

Alpaca Eiland Giethoorn

Tijdens onze tocht op het water bezochten we het Alpaca Eiland in Giethoorn. We werden hier hartelijk ontvangen door de eigenaren en konden de alpaca’s worteltjes voeren en aaien. Een van de eigenaren leidde ons rond op dit prachtige plekje. Hij geeft coaching, teamsessies en begeleiding van teams op deze plek. Hij verruilde het drukke, hectische leven in Amsterdam voor deze mooie plek midden in de natuur. Echt een heerlijke plek om even tot rust te komen.

Alpaca eiland in Giethoorn

Restaurants in Giethoorn

Als je wandelt door Giethoorn kom je allerlei leuke winkeltjes en restaurantjes tegen. Tijdens onze wandeling maakten we een stop voor een koffie to go bij een van de winkeltjes. Ook kun je tijdens een wandeling uitrusten en eten bij een van de vele restaurants die je tegenkomt. Wij gingen lunchen bij restaurant Fratelli in Giethoorn. Ik ben dol op pizza dus voor mij was dit een welkome lunch nadat we gewandeld en gevaren hadden in de regen en kou! Houd je van Italiaans, dan is dit restaurant een aanrader. Bij mooi weer kun je heerlijk aan het terras bij het water zitten en heb je meteen een echt vakantiegevoel.

Eten bij Fratelli in Giethoorn

Museum de Oude aarde

Op onze wandelroute maakten we een stop bij Museum de Oude Aarde. Je bereikt dit museum via een houten burg maar je kan er ook per boot komen. Door de vele ontdekkingsreizen van René Boissevain (de oprichter van het museum) is het museum gevuld met de mooiste edelstenen, fossielen en mineralen. Het museum is schaars verlicht en je loopt dus voor een groot gedeelte door het donker. Dat geeft het museum een speciale sfeer. De bijzondere stenen zijn wel goed verlicht maar je waant je even in een andere wereld als je door het museum struint. Bij het museum zit een edelstenen winkel waar je allerlei stenen kunt kopen. Laura is een echte edelstenen liefhebber dus ik kocht voor haar een mooie, paarse amethist. Deze steen zorgt voor rust, ontspanning en harmonie. Dit museum en winkeltje is zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een dagje Giethoorn.

Een rondvaart maken

Aan het eind van onze dag maakten we als groep nog een rondvaart met een overdekte rondvaartboot. Het leuke van zo’n rondvaart is dat een gids je van alles vertelt over het dorp, de geschiedenis en de bewoners van Giethoorn. Ook kun je allerlei vragen stellen aan de gids. Je kan zo’n rondvaart ook combineren met een diner of borrel aan boord. Wil je een rondvaart maken? Vergeet de rondvaart in Giethoorn dan niet van te voren te boeken.

Overnachten in Giethoorn

Omdat wij met een grote groep samen waren, gingen we overnachten in de groepsaccommodatie Giethoorn Mooi Oldemarkt. Dit is een ruime groepsaccommodatie voor groepen tot ongeveer 100 personen, maar kleinere groepen kan ook. Deze hoeve heeft een grote, ruime keuken, een eigen bar en grote woonkamer. Je slaapt in slaapkamers van verschillende grote. Ik heb in een fijne, nette en schone slaapkamer geslapen met een van van de andere bloggers. Persoonlijk vind ik deze accommodatie erg geschikt voor groepen met kinderen, zoals families of vriendengroepen. Naast deze accommodatie zit namelijk een restaurant met grote speeltuin en een speelkamer met springkussens. Het ligt ongeveer 20 minuten rijden van Giethoorn af. Wil je liever dichterbij het centrum overnachten? Kies dan voor Hotel Brasserie de Pergola in Giethoorn. Wij hebben hier niet geslapen, maar in de avond heerlijk gezeten. Het is een kleinschalig en gezellig hotel waar je dus ook lekker kunt dineren of lunchen.

Wandelen door Giethoorn
Wandelen door Giethoorn

Is Giethoorn een aanrader om te bezoeken?

Ik zelf was nog nooit in Giethoorn geweest, maar was erg verrast door dit mooie karakteristieke dorp. Ik vind Giethoorn dus zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Het is een bijzonder stukje Nederland. Toen wij er waren was het slecht weer, maar het grote voordeel is dat het dorp dan rustig is met toeristen. In het hoogseizoen en zeker met mooi weer kan het ontzettend druk zijn en dat maakt de beleving minder leuk. Slecht weer heeft dus zeker ook zo zijn voordelen! Ik vind dit uitstapjes minder geschikt voor jonge kinderen. Zeker met een baby of peuter is dit niet zo geschikt. Maar heb je oudere kinderen, dan zullen ze zeker genieten van deze plek. Houd er wel rekening mee dat ze een zwemdiploma moeten hebben als je gaat varen in Giethoorn.

Ben jij wel eens in Giethoorn geweest? Zo ja, wat is jouw ervaring?

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

2 Comments

  • Jessica

    Wat ontzettend leuk zeg! Het klinkt als een hele gezellige dag. Ik ben er een keer in de winter geweest, toen was er niet zo veel te beleven. Misschien als onze jongste wat ouder is er een keer met de kinderen heen.

    • rosaschrijft

      Hoi Jessica, het was inderdaad ontzettend leuk. Ik kan me voorstellen dat het in de winter een stuk minder gezellig is. Het is een leuk uitstapje voor de kinderen, maar ik zou inderdaad wachten tot ze wat ouder zijn en alle drie hun zwemdiploma’s hebben. Dat voelt toch wat veiliger met al dat water om je heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.