Fietsen naar school
Opvoeding

Fietsen naar school met een kleuter: hoe pak je dat aan?

Wil jouw kleuter ook graag met zijn of haar eigen fiets naar school? Als hij of zij goed kan fietsen, dan is dat zeker mogelijk. Maar het is ook een hele uitdaging. In deze blog geef ik je 8 tips hoe je samen naar school kunt fietsen en hoe je dit kunt aanpakken.

Een stukje fietsen

Ik onderneem graag zo veel mogelijk met de fiets. Even naar de stad of een boodschap doen, een lekker een stukje fietsen vind ik fijn en het is daarnaast ook gezond om te doen. Dat wil ik graag ook aan mijn dochter meegeven en daarom gaan wij vaak met de fiets naar school. Soms achterop, maar sinds kort fietst ze ook op haar eigen fiets naar school. Goed om te doen: uit allerlei onderzoeken blijkt namelijk dat kinderen tegenwoordig te weinig beweging krijgen. Samen fietsen naar school is dus alleen maar gunstig. Alhoewel, het is voor mij een hele uitdaging om dit fietstochtje naar school goed te laten verlopen. Want lekker een beetje rond fietsen in een veilige buurt, is heel iets anders dan echt deelnemen met een kind aan het verkeer.

Een fietstochtje naar school

Op een maandagochtend vraag ik aan Laura of ze bij mij achterop de fiets wil of met haar eigen fiets naar school wil gaan. Sinds kort durf ik dit aan omdat we dicht bij school wonen en de weg naar school redelijk veilig is. Laura is bovendien dol op fietsen en dat wil ik graag stimuleren. “Ik wil op mijn eigen fiets naar school!” roept ze vastberaden. Laura heeft er zin in en we stappen op de fiets. Ze gaat er als een speer van door. Ik moet flink trappen om haar bij te houden en ik moet haar regelmatig corrigeren. Voordat ik het door heb, roep ik de ene naar de andere aanwijzing naar haar. “Stoppen, rechts blijven, voor je kijken”, roep ik haar om de haverklap toe. Ik merk dat ik dit fietstochtje naar school toch wat stressvol vind.

Lees ook: Continurooster of overblijven, wat is het beste?

Drukte op het fietspad

Ondanks dat we op een fietspad rijden zonder auto’s, is het druk op het pad. Veel scholieren op de fiets die met elkaar kletsen, niet opletten en zelfs op hun mobiel aan het appen zijn komen langs. Laura begint daarnaast ook te klagen dat ze moe wordt van het trappen en ze stopt even langs de kant om uit te rusten. Even vraag ik mezelf af waar ik aan begonnen ben. Wat nou als mijn dochter even niet uitkijkt en toch onder een overstekende auto beland? Of een roekeloze puber die net iets te hard op zijn scooter langs scheurt en ze een ongeluk krijgt?

Deelnemen in het verkeer

Gelukkig heeft Laura weer zin om verder te gaan en ze trapt goed door. We komen gelukkig zonder problemen aan op school. Even voel me een overbezorgde moeder die haar kind niet durft los te laten. Of is deze angst toch terecht vraag ik me af? Ik heb in ieder geval wel door dat een stukje fietsen in de buurt voor Laura iets heel anders is dan fietsen naar school waarbij we echt deelnemen aan het verkeer.

Fietsen met je kleuter naar school

Je zou denken dat je zo’n fietstochtje naar school gewoon even doet. Maar toch vond ik het een hele uitdaging omdat Laura in eens in het verkeer deelneemt en zich nog niet helemaal bewust is van de gevaren op de weg. Als je ermee begint, heb ik 8 tips voor je om het fietsen naar school goed te laten verlopen:

1. Zorg voor een goede helm

Een goede helm vind ik persoonlijk echt een must. Het is niet verplicht, maar als een jong kind valt kan een klap op het hoofd echt hersenletsel opleveren. Een helm zorgt er in ieder geval voor dat de klap deels wordt opgevangen. Zoek je nog een fietshelm voor jou kind? Kijk dan eens naar deze fietshelmen het merk Cratoni. Deze zijn fietshelmen voldoen aan een kwaliteitskeurmerk en zijn extra veilig. Wij hebben zelf een fietshelm van het merk Abus gekocht voor Laura. Met deze helmen hebben we ook goede ervaringen. Let wel goed op de juiste maat, want het is belangrijk dat de helm goed past.

2. Zorg voor een veilige fiets

Uiteraard is het belangrijk dat de fiets van jouw kind in orde is. Controleer of de remmen en lichten goed werken. Wil je meer weten over veilig fietsen met jou kind kind? Kijk dan eens hier.

3. Ga een keer oefenen

Voordat wij echt met de fiets naar school gingen met Laura, ben ik een paar keer met haar gaan oefenen in het weekend. Het fijne hier van is, dat er geen tijdsdruk achter zit. Ik kon Laura al wat simpele verkeersregeltjes uitleggen en ze kon de weg met haar eigen fiets leren kennen. Ook probeerden we een andere route, die iets langer was, maar wel een stuk rustiger met het verkeer. Ze kon af en toe ook even uitrusten als ze even moe was. Omdat dit redelijk goed ging, durfde ik het aan om samen met haar met de fiets naar school te gaan.

4. Laat jouw kind altijd naast je of voor je fietsen

Het beste is om jouw kind naast je te laten fietsen. Dan heb je er het meeste zicht op. Als het echt niet anders kan, dan ga ik achter Laura fietsen, maar ik wil altijd zich op haar houden als we naar school fietsen.

5. Schat goed in of je kind niet te moe is

Als Laura moe is, dan zet ik haar gewoon achterop de fiets. Anders is ze te moe om het fietstochtje te maken en dan wordt het geen succes maar een hele klus om haar op tijd op school te krijgen. Daarnaast moet ze ook nog een hele dag op school actief zijn. Dan slaan we het een keer over en pakken we het later weer op.

6. Vertrek ruim op tijd

Dit klinkt als een logisch, maar toch vergis ik me er vaak in. Zelf fiets ik binnen 10 minuten naar school, maar als Laura op haar eigen fiets mee gaat, dan doen we er een stuk langer over. Ik reken altijd 10 minuten extra tijd, zodat we niet te veel hoeven stressen.

7. Neem soms even pauze

Voor Laura is het fietsen naar school toch best een eind. Als ze even moe is van het trappen dan laat ik haar op de stoep even uitrusten. Na school, als er geen tijdsdruk is om op tijd op school te zijn, dan mag ze van mij ook even spelen in het speeltuintje dat we onderweg tegen komen. Als ik merk dat het fietsen naar school met Laura weer even moeizaam gaat, dan doe ik een stapje terug. Dan gaat ze gewoon weer een tijdje achterop en dan proberen we het later weer op nieuw. Op deze manier proberen we het steeds opnieuw en wordt het voor haar ook steeds makkelijker.

8. Zorg voor goede regenkleding

Het is erg verleidelijk om toch maar in de auto te stappen als het regent. Toch is dat zonde. Als je zorgt voor leuke en fijne regenkleding voor jouw kind, dan is het helemaal niet erg om een beetje door de regen te fietsen.

Ik ben benieuwd of jij met jouw kind naar school fietst? Zo ja, heb jij nog tips om veilig met jouw kind met de fiets naar school te gaan?

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

2 Comments

  • Mamajezzblog

    Hier fietst de oudste bijna altijd zelf mee naar school, vanaf dat ze zonder zijwieltjes kon fietsen. Daarvoor ging ze mee in de bakfiets. De middelste fietst nog niet zonder zijwieltjes en dan gaat het toch minder snel.

    • rosaschrijft

      Inderdaad met meerdere kinderen is een bakfiets fijn, zeker als ze nog jong zijn. Goed dat de oudste al lekker zelf mee fietst, zo leren ze het wel het snelst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.