School

Continurooster of overblijven op de basisschool: wat is het beste?

Enige tijd geleden kregen wij een brief van de basisschool van mijn dochter dat de school van plan is het continurooster in te voeren. Voor dat dit wordt ingevoerd, is het beleid van de school dat er eerst een enquête wordt gehouden onder ouders. Daarna beslist de medezeggenschapsraad van ouders uiteindelijk of zij akkoord gaan het continurooster.

Continurooster op de basisschool

Deze week kregen wij een enquête van school en was er een klankbordbijeenkomst op school. Omdat ik voorstander ben van het continurooster ging ik er ook naar toe. Ik vind het namelijk belangrijk dat het continurooster ingevoerd wordt. De schooltijden op de basisschool van mijn dochter zijn namelijk nogal ouderwets. De kinderen zijn op maandag, dinsdag en donderdag pas om 15:30 uur uit en op woensdag en vrijdag om 12:30 uur. In de middagpauze moeten de kinderen een uur en een kwartier overblijven.

Lange dagen op school

Op de dagen dat de kinderen om 15:30 uur uit zijn, zijn ze vaak heel moe van zo’n lange dag op school. Mijn dochter vindt het overblijven niet leuk, het duurt haar allemaal veel te lang. Daarom hebben we voor een dag in de week oma ingeschakeld die Laura op dinsdag tussen de middag altijd ophaalt. De andere dagen kan het niet anders en blijft ze over. Mijn man en ik hebben namelijk een baan. Dat betekent dat wij onze dochter niet kunnen ophalen tussen de middag, net zoals vele andere ouders. Zo’n ouderwets rooster is dus niet meer van deze tijd.

Argumenten tegen het continurooster

Alhoewel ik voorstander ben van het continurooster op de basisschool kwam ik op de klankbordgroep bijeenkomst veel ouders tegen die daar anders over dachten. Een van de argumenten die het meest genoemd werd tegen het continurooster is dat ouders hun werktijden op de schooltijden van de kinderen hebben aangepast. Gaat daar iets in veranderen, dan is dat voor sommige ouders een hele puzzel om te zorgen dat er op tijd een ouder, opa of oma bij het schoolplein staat.

Meer geld kwijt aan opvang

Daarnaast zijn veel ouders afhankelijk van BSO. Zijn de kinderen eerder uit, dan verblijven ze langer op de BSO en gaat dit ook voor ouders meer kosten. Voor ons speelt dit nauwelijks. Aangezien wij een dochter hebben die één dag per week naar de BSO gaat, zullen wij niet zo veel duurder uit zijn. Maar ik kan me voorstellen dat dit voor andere ouders wel kan mee spelen. Alhoewel ik deze argumenten begrijp, vind ik toch dat je als ouder in eerste instantie naar het belang van het kind moet kijken. En dat is in mijn ogen niet een hele lange dag op school met een hele lange lunchpauze.

Minder lunchpauze

Er was een moeder die met een goed en duidelijk argument kwam tegen het continurooster. Dat is namelijk dat ze bang is dat haar kinderen te weinig tijd krijgen om te eten. Ze gaf aan dat ze in principe niet tegen het continurooster is, maar wel tegen het feit dat kinderen binnen een kwartier klaar moeten zijn met eten. Uit recent onderzoek van NOS blijkt namelijk dat dit op veel scholen waar het continurooster is ingevoerd, het geval te zijn. Dit was dan ook tijdens de bijeenkomst een belangrijk punt dat naar voren kwam en dat verder wordt uitgezocht.

Woensdagmiddag vrij

Of er bij mijn dochter op school een continurooster komt is nog niet duidelijk. Dit hangt dus af van de enquête en van de antwoorden op de vragen die zijn gesteld. Ik ben erg benieuwd wat uiteindelijk de uitkomst zal zijn. Voor Laura en voor ons geld dat een continurooster met een half uur tijd om te eten en daarna buiten te spelen het fijnst is. Ze is dan op tijd vrij en hopelijk de blijft de woensdagmiddag een vrije middag. Die dag is namelijk mijn roostervrije dag en wil ik graag vrij houden om tijd met mijn dochter door te brengen. Die vrije middagen zijn fijn en dat moment in de week wil ik zeker niet missen.

Inmiddels heeft de basisschool van mijn dochter het continurooster ingevoerd. Lees hierbij hoe onze ervaringen zijn nu het continurooster is ingevoerd. Hanteert de basisschool van jouw kind een continurooster? Zo ja, vind je dit fijn of juist niet?

Foto van Pexels

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram


4 Comments

  • Karla

    Ik ben het met je eens, Rosa, dat overblijven voor veel kinderen heel vermoeiend is. Er is, zeker bij kleuters, eigenlijk amper verschil tussen school en pauze. Het blijft een samenzijn met veel kinderen, dus veel prikkels. Als veel kinderen tussen de middag niet meer naar huis kunnen, dan is een continurooster een betere oplossing, want dan duurt de schooldag korter.
    Aan de andere kant is het inderdaad wel belangrijk dat er voldoende tijd is om te eten.
    En voor de leerkrachten kan het ook nadelig zijn, omdat ze eigenlijk achter elkaar doorgaan. Hun pauze wordt zo kort dat ze, na het klaarleggen van materialen voor de middag, nauwelijks zelf nog aan een pauzemomentje toekomen.

  • Rosa

    Hoi Karla, inmiddels heb ik gehoord van de MR dat er dit jaar in ieder geval nog geen wijzigingen komen in het schoolrooster. Ze willen eerst nog een aantal zaken verder onderzoeken. Hopelijk komt er voor het volgend schooljaar wel een continurooster. Ik denk dat er dan wel rekening gehouden wordt met voldoende ruimte tijd om te eten, zeker omdat er momenteel veel over te doen is in de media.

  • Jos

    Ik vraag mij af of hier het belang van het kind gediend wordt, of dat van de ouders die allebei werken en dat het hen beter uitkomt. Bij ons hebben ze een uur pauze tussen de middag, waarvan er 15 minuten aan eten wordt besteed. Het is voor de kinderen juist lekker even 45 minuten niet meer school bezig te zijn. Er zijn al scholen die terugkomen van een continurooster, mede door de juist hogere werkdruk voor de leerkrachten.

    • rosaschrijft

      Hoi Jos, mijn dochter heeft dus nu tussen de middag een uur en een kwartier pauze en dat vindt ze veel te lang. Veel kinderen klagen daar over dat ze dat te lang vinden. Daarnaast is er nu op school een groot probleem met een tekort aan overblijfouders. Ik denk dus dat de school wel een continurooster in moet gaan voeren om dit probleem op te lossen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.