Hoe zit het met de vaccinatie Meningokokken?
De laatste tijd is er veel in het nieuws geweest over de vaccinatie meningokokken. Kinderen worden in Nederland tegen de meningokokkenziekte ingeënt. Maar niet ieder kind dat mee heeft gedaan aan het vaccinatieprogramma is ingeënt met de vaccinatie voor alle typen meningokokken. Ik besloot er eens in te duiken en zocht het uit.
Vaccinatie meningokokken
De laatste tijd kwam ik in gesprek met enkele collega’s over de vaccinatie meningokokken. Omdat het in het nieuws is geweest dat de meningokokbacterie zeer ernstige gevolgen kan hebben en kinderen er zelfs door overlijden, overwegen ouders om hun kinderen extra te laten inenten hier voor. Dus een extra prik te halen naast het reguliere vaccinatieprogramma. Ik vroeg me af voor welke types mijn dochter is ingeënt en besloot haar vaccinatieboekje er bij te pakken. Ik concludeerde dat Laura alleen is ingeënt tegen de meningokokken type C. De meeste ziektegevallen worden de laatste jaren echter veroorzaakt door andere types van de bacterie waar voor Laura niet is ingeënt. Ik vroeg mij af of dit een reden is om haar extra te laten inenten met het vaccin type ACWY.
Wat is meningokokkenziekte?
De meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De bacterie dragen veel mensen bij zich, maar worden er niet ziek van. Het is een bacterie die overdraagbaar is. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt kan het hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken waar van in Nederland voornamelijk B, C, W en Y voorkomen.
Hoe ernstig is de meningokokkenziekte?
De meningokokkenziekte is zeer ernstig maar de kans dat jouw kind het krijgt is laag. Toch is gebleken dat deze ziekte de laatste jaren vaker voorkomt. De ziekte komt vooral voor bij jonge kinderen, tieners en ouderen. Als jouw kind het krijgt, kunnen de gevolgen enorm zijn. De ziekte lijkt op een onschuldig griepje zoals koorts, misselijkheid en buikpijn. Daarna volgen verschijnselen zoals verlies van bewustzijn of paarse vlekken op de huid. Je moet zo snel mogelijk ingrijpen want de kans dat een kind er aan overlijdt is aanwezig. Dit kan al binnen 24 tot 48 uur gebeuren. Ook is er een kans van 30 t/m 50 procent dat kinderen er blijvende schade aan over houden zoals nierproblemen.
Wie wordt er ingeënt tegen de meningokokkenziekte?
Sinds 2015 is er een toename van het aantal ziektegevallen dat wordt veroorzaakt door meningokokken type W. Daarom is er sinds 2018 een nieuwe vaccinatie in het rijksprogramma opgenomen namelijk de vaccinatie tegen Meningokokken type ACWY. Peuters van 14 maanden krijgen sinds 1 mei 2018 deze vaccinatie. Daarnaast is er nog een groep die een groter risico vormt en dat zijn tieners. Daarom is besloten om ook alle tieners van 14 jaar sinds 1 oktober 2018 de vaccinatie tegen meningokokken type ACWY te geven. Kinderen die buiten deze doelgroepen vallen krijgen deze vaccinatie meningokokken dus niet. Was jouw kind dus op 1 mei 2018 ouder dan 14 maanden en op 1 oktober 2018 jonger dan 14 jaar en heeft jouw kind het gehele vaccinatieprogramma doorlopen, dan heeft jouw kind deze vaccinatie meningokokken niet gehad en is hij of zij alleen ingeënt tegen meningokokken type C. Dit is in het geval van mijn dochter ook zo. De reden hiervoor is dat kinderen buiten deze leeftijd minder kans hebben om ziek te worden.
Is een extra vaccinatie noodzakelijk?
Dat bepaald iedere ouder zelf. Het staat jou als ouder vrij om te besluiten om jouw kind dat buiten deze doelgroep valt, extra te laten vaccineren. Mijn man en ik hebben er uitgebreid over gesproken en wij hebben besloten het wel te laten doen. De redenen waarom wij dit willen is divers. Ten eerste is de ziekte zeer ernstig en kan het dodelijk zijn. Ondanks dat de ziekte zeer zeldzaam is onder deze doelgroep vinden wij dit toch voldoende reden om onze dochter extra bescherming te geven tegen deze ziekte. Noem mij maar een overbezorgde moeder, maar als ik de mogelijkheid heb mijn kind te laten vaccineren tegen een dodelijke ziekte, dan doe ik dat.
Ziekteverschijnselen herkennen
Ten tweede is het zo, dat de ziekteverschijnselen erg moeilijk te herkennen zijn en vaak verward worden met een griepje. Dat vind ik persoonlijk moeilijk. Je weet nooit als je kind ziek is of griepje heeft of er echt iets ergs aan de hand is. Een paar weken terug was Laura niet lekker. Ze had buikpijn, hoofdpijn en uitslag op haar arm en huid. Ik was zo bezorgd dat ik dacht aan de meningokokkenziekte en belde op vrijdagavond laat naar de huisartsenpost. Gelukkig namen ze ons serieus en gaven ze ons goede tips hoe we haar in de gaten konden houden. Er bleek niets aan de hand, maar eerlijk is eerlijk, ik kreeg allerlei schrikbeelden in mijn hoofd met de meest ernstige afloop. Het is voor mij zelf als moeder dus ook een geruststelling als Laura is ingeënt.
Groepsbescherming
Als laatste is er nog een reden, dat is namelijk dat wij door Laura te laten inenten haar zelf beschermen maar daar door kan zij ook een ander kind niet besmetten. Hoe meer kinderen zich laten inenten, hoe minder kans de bacterie heeft om zich te verspreiden. Op deze manier zorg je er voor dat binnen enkele jaren groepsbescherming wordt opgebouwd. Ook kinderen die niet gevaccineerd zijn hebben zo minder kans om ziek te worden.
Onze ervaringen met de vaccinatie meningokokken
Toen wij besloten om Laura extra te laten vaccineren ben ik gaan informeren waar we dit konden laten doen. Je kan dit via twee wegen doen: namelijk het vaccin bestellen bij de apotheek en vragen of jouw eigen huisarts het vaccin wil toedienen, of naar de GGD gaan. Wij hebben het laatste gedaan. Hoe werkt dit? Je kan bellen naar de GGD in jouw buurt en vragen voor een afspraak. Je wordt dan ingepland en kan op het afgesproken tijdstip langs komen. De verpleegkundige van de GGD dient het vaccin toe. Dit is op eigen kosten. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de regio waar je woont. Voor ons zijn de kosten voor het vaccin € 79,50. Dit is inclusief consultkosten. Nadat jouw kind het vaccin heeft gekregen kunnen er bijwerkingen zijn zoals pijn, verharding of roodheid op de plek waar geprikt is, hoofdpijn, koorts en slaperigheid. Wij hadden de afspraak gepland op een middag dat Laura niet haar school ging en geen andere activiteiten had. Ze heeft er geen bijwerkingen van gehad.
Wil je meer weten over de meningokokkenziekte? Kijk dan op deze sites:
https://www.rivm.nl/meningokokken/meningokokken-acwy-vaccinatie
https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/menacwy
2 Comments
Jessica
Goed dat je het doet maaraar argument groepsbescherming vind ik niet mij als ouder aan de orde. Als ze dat graag willen moet ze de leeftijd omhoog doen.
rosaschrijft
Hoi Jessica, ik begrijp jouw standpunt. In eerste instantie vroeg ik me ook af waarom er alleen gekozen is voor deze doelgroep kinderen en waarom mijn dochter de inenting niet kreeg. Maar ik begrijp ook dat de overheid een keuze heeft moeten maken. In dit geval is er dus gekozen voor jonge kinderen, omdat oudere kinderen minder kans hebben om deze ziekte te krijgen.