Aansprakelijkheidsverzekering kind
Opvoeding

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade veroorzaakt door jouw eigen kind

Loslaten is een van de moeilijkste dingen in de opvoeding. Hoe ouder jouw kind wordt, hoe meer hij of zij zelf wil doen. Alleen buiten spelen, alleen skeeleren met vrienden, alleen op fiets naar school of alleen boodschappen doen. Het zijn allemaal momenten waar je als ouder bij stil staat. Wat als er iets mis gaat? Wat als er iets gebeurt of wat als mijn kind een ongeluk krijgt? Daarom is het super fijn om te weten als ouder dat jouw zoon of dochter goed verzekerd is en een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Je kind loslaten

Loslaten vind ik een van de aller moeilijkste dingen als moeder. Ik zie mijn dochter steeds ouder worden en steeds meer haar eigen weg gaan. Dat is natuurlijk een heel normaal proces, maar het kan ook wel lastig zijn. Iedere fase van een kind heeft brengt weer nieuwe momenten van loslaten met zich mee. Denk aan de eerste keer alleen bij een vriendinnetje spelen en de eerste keer alleen buitenspelen. Het zijn momenten die erbij horen en iedere leeftijd heeft weer nieuwe uitdagingen waarbij ook iets mis kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan een bal door de ruit van een auto bij het buitenspelen, jouw kind dat per ongeluk iets kapot maakt bij het spelen bij een vriendje of een kras op een auto bij een fietstochtje door de wijk. Jij bent namelijk altijd aansprakelijk voor schade veroorzaakt door jouw kind tot 14 jaar oud.

Fiets tegen een auto

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn dochter voor het eerst naar school ging op haar eigen fiets. Eerst zat ze bij mij achterop de fiets, maar naar mate ze ouder werd, wilde ze liever op haar eigen fiets naar school. Heel logisch natuurlijk. Maar het was ook wennen. Ze kon prima zelf fietsen, maar naar school fietsen in het drukke verkeer bleek ineens heel anders dan gewoon een stukje fietsen door de wijk. Het was super druk op het fietspad met scholieren die niet uitkeken, fietsers die naast elkaar fietsten of zelfs aan het bellen waren op de fiets. Gelukkig kwamen we goed aan op school, maar er had zo maar iets mis kunnen gaan. Naast dat ik bezorgd was dat haar iets zou overkomen, had ze met haar fiets per ongeluk tegen een auto aan kunnen botsen die langs de weg stond geparkeerd. Of per ongeluk een deuk in een auto kunnen veroorzaken of een autospiegel kunnen raken. Een ongelukje kan zo maar gebeuren. Ik was dus heel blij dat we een goede aansprakelijkheidsverzekering hadden afgesloten.

Waarom is aansprakelijkheidsverzekering belangrijk?

Stel dat er nu echt iets mis was gegaan, dan hadden we onze aansprakelijkheidsverzekering kunnen inschakelen en dat vond ik wel een heel fijn gevoel. Waarom is dat nu zo belangrijk? Ten eerste beschermt een aansprakelijkheidsverzekering je tegen financiële aansprakelijkheid. Als jouw kind per ongeluk schade veroorzaakt aan een auto, kunnen de kosten al snel oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef je je geen zorgen te maken over het betalen van deze kosten uit eigen zak. Ten tweede kan een aansprakelijkheidsverzekering helpen juridische procedures te voorkomen. Als de eigenaar van de auto een claim indient, zal de verzekering de kosten afhandelen. Daarnaast is het zo dat je verzekerd bent als jouw kind verwondingen bij iemand anders veroorzaakt. En dan kan het schadebedrag flink oplopen.

Waar moet je op letten bij het afsluiten?

Als je een aansprakelijkheidsverzekering gaat kiezen is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten:

  • Kijk goed wie er meeverzekerd is. Sluit het liefste een aansprakelijkheidsverzekering af voor het hele gezin.
  • Let er goed op wat er is meeverzekerd. Iedere verzekering is anders. Schade aan bijvoorbeeld geleende spullen is niet altijd meeverzekerd.
  • Houd er rekening mee dat de dekkingslimiet voldoende is. Dit is het maximale bedrag dat vergoed wordt. Zeker bij letselschade kan dit snel oplopen.
  • Let goed op het eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering begint met het betalen van kosten. Kies het liefst een verzekering zonder eigen risico. Dit kost meestal niet veel extra premie en voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan.
  • Het klinkt wellicht overbodig, maar lees altijd de de polisvoorwaarden door voordat je een verzekering afsluit. Controleer of er beperkingen of uitsluitingen zijn die van invloed kunnen zijn op de dekking.

Zo kun je jouw kind met een gerust hart op pad laten gaan en gaat het proces van loslaten net iets makkelijker. Het blijft natuurlijk altijd een proces en er kan altijd wat gebeuren, maar een met een goede verzekering op pad gaan geeft toch een fijner gevoel!

Foto van Pixabay

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram of pinterest.

In dit artikel is ontstaan uit een een samenwerking en er zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.