Een jaar lang geen vlees eten, hoe bevalt dat?
Sinds begin dit jaar ben eet ik geen vlees meer. Ik liep er al een tijdje mee rond om te stoppen met vlees eten, maar hier echt mee beginnen vond ik toch lastig. Ondanks dat, besloot ik begin dit jaar de knoop door te hakken en te stoppen met vlees eten. Hoe dat bevalt en wat mijn ervaringen hiermee zijn, lees je in deze blog.
Waarom geen vlees meer?
Waarom ik begon met het stoppen van vlees eten, heeft eigenlijk diverse redenen. De eerste reden is namelijk dat ik al een tijd lang bezig ben met duurzamer leven. Ik merk dat ik graag mijn steentje wil bijdragen aan een beter klimaat en het behoud van de natuur. De impact van het produceren van vlees op het klimaat is zo groot, dat je heel veel bijdraagt aan het klimaat door te stoppen met vlees eten. Veeteelt is helaas de grootste vervuiler van de wereld en daarnaast wordt door boeren op de wereld veel bos gekapt voor het produceren van veevoer. Vlees zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot van ons eten en drinken. Dit voelde voor mij al een tijd lang niet goed en wilde niet meer meewerken aan de vleesindustrie. Bovendien stond het mij steeds meer tegen hoe we in de wereld met dieren omgaan. Iedere keer als ik in het nieuws iets hoor of lees over de bio-industrie en de manier waarop we met dieren omgaan, krijg ik een knoop in mijn maag. Het is iets waar ik gewoon niet meer aan mee wil werken.
Gezonder leven door geen vlees eten
De tweede reden waarom ik geen vlees meer wil eten, is omdat ik gezonder wil leven. Nu is het niet zo dat vlees per definitief ongezond is. Het is wel al lang bekend dat het eten van rood vlees en bewerkt vlees, ongezond is en kankerverwekkend kan zijn. Maar eet je bijvoorbeeld regelmatig een stukje kipfilet, dan hoeft dat helemaal niet ongezond te zijn. Maar over het algemeen voelt het voor mij beter en gezonder om helemaal te stoppen met vlees eten. Zeker in combinatie met het feit dat ik duurzamer wil leven, was dit voor mij de beste keuze.
Geen vlees eten, maar wel vis
Ik besloot om wel nog vis te blijven eten, zeker omdat ik ook voldoende eiwitten en voedingsstoffen binnen wil krijgen. Ik heb er dus bewust voor gekozen om niet helemaal vegetariër te worden, maar pescotariër. In de praktijk betekent dit dat ik wel vis, eieren en kaas eet. Qua vis eet ik meestal zalm of tonijn. Dit geeft mij ook wat meer ruimte om te variëren in gerechten. Ik weet dat het natuurlijk duurzamer is om helemaal vegetariër te worden, maar dat vind ik zelf nu nog te moeilijk. Ik sluit niet uit dat ik dit in de toekomst wel ga worden.
Hoe werkt het in het dagelijks leven?
Toen ik begon met stoppen met vlees eten, dacht ik eigenlijk dat ik het heel moeilijk zou vinden. Niet dat ik zo’n grote vlees liefhebber was, maar ik zag vooral op tegen het uitzoeken van gerechten en het koken zonder vlees. Mijn man en dochter eten namelijk wel nog vlees en dat maakt het soms lastig. Toch merk ik dat dit in de praktijk heel erg mee valt. We eten als gezin sowieso geen vleesbeleg bij de broodmaaltijd. Bij diner eten we nu ook vaker als gezin vegetarisch. Ik heb inmiddels veel vegetarische gerechten, of gerechten met vis, die mijn man en dochter ook lekker vinden. Denk aan quiches, poke bowl of Mexicaanse gerechten zoals wraps en taco’s. Daarnaast eet ik zelf als mijn man en dochter wel vlees willen eten, een vleesvervanger. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel lekkere vleesvervangers te vinden in de supermarkt. Dus dat maakt het wel een stuk makkelijker dan vroeger.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Als ik terug kijk naar het afgelopen jaar dan zijn dit voor mij de voor- en nadelen:
Voordelen:
- Het is duurzamer en gezonder om geen vlees te eten. Dit voelt voor mij veel beter en fijner.
- Tegenwoordig zijn er heel veel alternatieven voor vlees te krijgen. Door ruime keuze is het makkelijker om te stoppen met vlees eten.
- Ik kwam er achter dat er heel websites te vinden zijn met allerlei vegetarische recepten. Hier maak ik vaak gebruik van en ik vindt het daarnaast ook leuk om nieuwe recepten uit te proberen.
Nadelen:
- Ik vind het soms nog lastig om voor ons gezin te koken omdat mijn man en dochter wel nog vlees eten. Ik hoop natuurlijk dat zij in de toekomst ook stoppen met vlees eten, maar beiden vinden vlees heel erg lekker. Ik wil mijn mening ook niet aan hen opdringen.
- Het is opletten met vleesvervangers. Deze zijn niet altijd gezond (bevatten veel toevoegingen en zout) en kunnen ook veel calorieën bevatten. Ik probeer dus maximaal twee keer per week een vleesvervanger te eten.
- Het is niet zo dat je afvalt door te stoppen met vlees eten. Je eet namelijk niet minder, maar op een andere manier. Als je wil afvallen, moet je dus nog steeds goed op de calorieën letten.
- Je moet goed opletten dat je voldoende vitaminen en voedingstoffen binnenkrijgt. Omdat ik wel nog vis, eieren en zuivel eet, denk ik niet zo snel dat ik een tekort aan vitaminen en voedingsstoffen zal krijgen. Ook eet ik noten, peulvruchten en veel groente en fruit. Ondanks dat, neem ik wel iedere dag extra vitaminen. Als je wil stoppen met vlees eten, is dit goed om over na te denken.
Toekomst
Ik ben er blij mee dat ik deze keuze heb gemaakt om op deze manier bij te dragen aan een duurzamere wereld. Het zijn kleine stapjes en ik denk dat ik in de toekomst misschien wel helemaal vegetarisch wordt. Maar dit is voor mij een mooie tussenweg op dit moment. Ik wil hier voorlopig nog zeker mee door gaan en kijken wat de toekomst brengt.
Ben jij vegetariër of pescotariër? Hoe bevalt dat en wat zijn jouw ervaringen? Laat jouw tips achter onder dit bericht!