De zoektocht naar gezonde tussendoortjes voor kinderen
‘Mam, mag ik een liga?’ vraagt mijn dochter Laura als ze een tussendoortje wil. Een liga lijkt een gezonde keuze, maar klopt dit wel? Uit onderzoek van Unicef blijkt dat veel kindervoeding in de supermarkt ongezond is. Ik verbaas me hier niet over, maar vind het toch storend dat veel producten en tussendoortjes die speciaal voor baby’s en kinderen gemaakt zijn, zo ongezond blijken te zijn.
Een liga is toch gezond?
We hebben regelmatig liga’s in huis, maar een gezond tussendoortje is het niet. Dus soms zeg ik nee. ‘Maar waarom niet dan?’ vraagt mijn dochter. ‘Een liga is toch gezond?’ Het is lastig uit te leggen aan een jong kind dat kindervoeding helemaal niet altijd zo gezond is.
Kindervoeding in de supermarkt
Als je rondje door de supermarkt maakt, zie je allerlei tussendoortjes in de schappen liggen die er bedrieglijk gezond uit zien in hun kleurrijke verpakking met granen en fruit. Maar als je de ingrediënten checkt, blijkt dit helemaal niet het geval. Wij proberen er wel op te letten, maar ook ik betrap me er soms op dat ik iets koop dat achteraf helemaal geen gezonde keuze blijkt te zijn.
Gezond eten
We bespreken regelmatig met Laura wat gezond en ongezond eten is. Ze begrijpt heel goed dat ze maar twee snoepjes op een dag mag en dat frisdrank iets is voor af en toe. Het is voor haar duidelijk waarom dat niet mag. Ze weet goed dat daar te veel suiker in zit en accepteert dat ook. Maar met deze slim verpakte en ogenschijnlijk gezonde tussendoortjes vind ik het een stuk lastiger uit te leggen.
Tip: Lees ook mijn blog over slaapproblemen bij kinderen.
Gezonde tussendoortjes: hoe pak je dat aan?
Wij hebben verschillende afspraken over tussendoortjes gemaakt met onze dochter en dat helpt ons om op te letten wat ze eet. Zo pakken wij het aan:
- We zorgen dat er altijd voldoende fruit in de fruitschaal ligt dat Laura lekker vindt. Hier mag ze iedere dag van pakken.
- Onze dochter houdt van rauwkost zoals komkommer, cherrytomaatjes en worteltjes. We hebben dit vrijwel altijd in huis en ze mag dit wanneer ze er om vraagt. We geven dit ook regelmatig voor het eten als ze al trek heeft, maar het (avond)eten nog niet klaar is. Liever voor het eten wat rauwkost, dan weer een ongezond tussendoortje. Het maakt ons niet uit als ze dan wat minder eet van de avondmaaltijd.
- We hebben met onze dochter afspraken gemaakt over de hoeveelheid snoepjes en koekjes op een dag en dat maakt het duidelijk voor haar.
Het blijft een zoektocht
Ik eet zelf graag een handje nootjes als tussendoortje, maar daar is mijn dochter helaas niet zo’n liefhebber van. Ondanks dat het best goed gaat op deze manier, blijft het een zoektocht om ervoor te zorgen dat je kind niet te veel ongezonde tussendoortjes binnenkrijgt. Bovendien is ze ook regelmatig bij vriendinnetjes waar weer andere regels gelden.
Wat zijn jullie ervaringen? Heb je tips voor gezonde tussendoortjes, laat ze dan zeker hier achter!
Deze foto is gemaakt door Debbie Courson Smith van Pixabay