School

10 tips voor een goed oudergesprek

De oudergesprekken komen er weer aan op de basisschool. Ben jij als ouder ook altijd zo benieuwd naar het oudergesprek? Voor mij is het toch altijd weer een spannend moment. Je bent als ouder toch benieuwd hoe het gaat en of er nog bijzonderheden zijn.

Wat is een oudergesprek?

In het oudergesprek bespreek je samen met de andere ouder en met de leerkracht van jouw kind hoe het gaat met op school. In veel gevallen is jouw kind er zelf ook bij aanwezig. Bij Laura op school is de afspraak dat de kleuters niet bij een oudergesprek zijn, maar vanaf groep 3 wel. Deze tips geef ik jou als ouder met eigen ervaring van een dochter in de kleuterklas. Daarnaast heb ik ook nog wat tips gevraagd een een vriendin van mij die voor de klas staat. Tien minuten zijn echter maar kort, dus hier komen de tips voor ouders voor een goed oudergesprek:

Tip 1: Bedenk vooraf wat je wilt weten

Dit klinkt als een open deur, maar toch. In de drukte van de dag met werk, afspraken en het gezinsleven kan het zo maar gebeuren dat je in eens in het oudergesprek zit zonder dat je eigenlijk nagedacht hebt over wat je wilt weten. Dat is toch jammer, neem er gewoon even de tijd voor.

Tip 2: Bespreek het oudergesprek samen voor

Bespreek met de andere ouder van te voren wat jullie willen vragen en of jullie hetzelfde idee hebben hoe het gaat met jouw kind op school. Heeft de een hetzelfde beeld als de ander of zit er nog verschil tussen? Mocht je gescheiden zijn of uit elkaar zijn gegaan, dan is het goed om duidelijk af te stemmen of jullie samen gaan of dat één van de ouders gaat, zodat je niet ter plekke voor verrassingen komt te staan.

Tip 3: Schrijf je vragen op

Als je vragen hebt, schrijf die dan op. Want ik merk aan mezelf dat als ik in gesprek zit, mijn vragen die ik wilde stellen al snel weer vergeet en dat ik het dan achteraf jammer vind dat ik het vergeten ben te vragen. Toch een gemiste kans!

Tip 4: Vraag waar jouw kind goed in is

Vaak wordt er besproken wat nog niet zo goed gaat of wat er nog moet verbeteren. Als de juf of meester het niet vertelt, vraag dan waar jouw kind goed in is. Dit geeft je als ouder echt een boost als je dit hoort. Ieder kind heeft kwaliteiten en het is zo leuk om dat eens te horen van een leerkracht. In een van de oudergesprekken vertelde de juf dat Laura altijd erg hulpvaardig is naar andere kinderen en altijd bereid is de juf te helpen. Ik vond dit zo leuk om te horen. Er liep toen echt een super trotse mama naar buiten!

Tip 5: Vertel aan de juf of meester hoe jouw kind school ervaart

Hoe vindt jouw kind school? Vindt hij of zij het leuk om naar school te gaan of niet? Dit zijn dingen die belangrijk zijn voor jou en school om te weten. Als jouw kind niet graag naar school gaat, bespreek met de leerkracht waar dit aan kan liggen. Speelt er misschien iets in de klas?

Tip: lees ook mijn blog waarom trakteren op school een goed idee is

Tip 6: Vertel de juf of meester als er iets bijzonders speelt

Speelt er thuis iets speelt dat invloed heeft op jouw kind, dan is het wel belangrijk dat een juf of meester dat weet. Denk aan een verhuizing, een scheiding of gezondheidsproblemen. Dit wil een leerkracht graag weten. Toen wij thuis moeite hadden met het slapen van Laura hebben we dit ook besproken met haar juf. Ik schreef al eerder een blog over de slaapproblemen die wij toen hadden met Laura. We hebben er toen zelfs een aparte afspraak over gemaakt om het goed te bespreken, omdat ze ook school ook erg moe was.

Tip 7: Neem samen de verantwoordelijkheid

Als er iets speelt denk dan samen met de leerkracht na wat het beste past of wat er nodig is voor jouw kind. Speel hier dan ook een actieve rol in. Houd school op de hoogte en plan een nieuwe afspraak in als dat nodig is.

Tip 8: Schrijf je snel in voor een oudergesprek

Tegenwoordig werken veel scholen met een online intekenlijst. Wees er snel bij, want mijn ervaring is dat het snel gaat met inschrijven. De geliefde plekken, zoals direct na schooltijd zijn altijd als eerste weg.

Tip 9: Kom op tijd

Het oudergesprek is meestal maar tien minuten. Dus als je wat later komt, loopt zo’n gesprek al snel uit en hebben andere ouders er ook weer last van dat het uitloopt. Fijn als je op tijd komt voor de juf of meester maar ook voor andere ouders!

Tip 10: Geef de juf of meester eens een compliment

Natuurlijk bespreek je het met de leerkracht als er iets niet goed gaat, maar er zijn altijd ook dingen die wel goed gaan en waar je blij mee bent als ouder. Geef de juf of meester van jouw kind daar eens een compliment over. Veel leerkrachten zijn blij om te horen wat ouders goed vinden of waar ze blij mee zijn, want vaak krijgen ze weinig terugkoppeling van ouders. Ieder mens vind het fijn om complimenten te krijgen, dus een leerkracht ook!

Hoe ervaar jij de oudergesprekken of school? Bereid jij het gesprek voor en zo ja, heb je iets aan mijn tips?

Vond je dit leuk om te lezen en wil je meer lezen van mij? Dan zou ik het leuk vinden als je mij volgt op facebook of instagram

Foto van Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.