Hoe bevalt het continurooster op de basisschool?
Vorig jaar schreef ik een blog over het voornemen van de school van mijn dochter het continurooster in te voeren. Nadat er een onderzoek is gedaan onder ouders over het invoeren van het continurooster op de basisschool, is er uiteindelijk besloten het continurooster per 1 september van dit schooljaar in te laten gaan. Laura heeft nu dus een continurooster. Tijd om te evalueren hoe dit de afgelopen maanden is gegaan.
Continurooster op de basisschool
Tijdens de zomervakantie hadden we Laura voorbereid dat het continurooster ingevoerd zou worden op haar basisschool. We hadden haar simpel uitgelegd dat dit voor haar betekent dat alle kinderen op school overblijven, dat de pauze korter is en dat ze eerder uit is. De eerste week vond ze het erg leuk dat alle kinderen overbleven en dat er geen verschil meer was tussen kinderen die werden opgehaald om thuis te eten en kinderen die overbleven. Daarnaast vond ze het fijn eerder klaar te zijn met school.
Hoe ziet het continurooster er uit?
Laura is nu iedere dag om 14:30 uur uit en op woensdag om 12:30 uur. Vorig schooljaar was ze namelijk pas om 15:30 uur en op woensdag en vrijdag om 12:30 uur. De lunchpauze is ingekort naar drie kwartier. Dat vindt Laura fijn. Ze vond het overblijven namelijk veel te lang duren en vond het daarom niet fijn om over te blijven. De kinderen eten tijdens de pauze samen met hun juf in de klas. Daarna gaan ze naar buiten om te spelen. De kinderen zijn minder moe in de middag en daarom is de lestijd effectiever ingedeeld. Scholen hanteren diverse schooltijden bij het continurooster, meer varianten lees je hier.
Overgang van overblijven naar continurooster
De overgang van het gewone rooster waarbij ze moest overblijven naar het continurooster is heel makkelijk gegaan. Dat kwam omdat ze na de zomervakantie startte in groep 3, waarbij er sowieso al veel nieuw was. Ze kwam bij nieuwe juffen en nieuwe kinderen in de klas, dus voor het continurooster heeft ze het eigenlijk weinig aandacht gehad. Het was vooral wennen aan de nieuwe klas en de nieuwe juffen. Wat voor Laura wel een beetje tegen viel, was dat ze niet meer op vrijdagmiddag vrij is. Daar was ze wel aan gehecht. Inmiddels is ze helemaal aan gewend aan het nieuwe rooster en weet ze niet anders meer.
Meer geld kwijt aan BSO door het continurooster?
Wat mij opviel vorig jaar toen er een onderzoek werd gedaan naar het continurooster, was dat veel ouders als tegenargument gebruikte, dat het voor hen duurder zou uitvallen. De kosten voor de BSO zouden namelijk hoger worden, omdat de kinderen een uur eerder uit zijn. Voor ons valt dit uiteindelijk heel erg mee. Laura gaat maar één dag per week naar de BSO, maar toch. Wij moeten 30 euro per maand meer betalen, maar we krijgen ook meer kinderopvangtoeslag terug. Daarnaast hebben we geen overblijfkosten meer, want bij het continurooster is het overblijven gratis. Voor ons scheelt het dus heel weinig in kosten. Als je meerdere kinderen hebt die ook meerdere dagen naar de BSO gaan dan kan het uiteraard wel het geval zijn dat je meer geld kwijt bent aan BSO kosten.
Voordelen en nadelen continurooster
Wij zijn blij dat de basisschool van onze dochter het continurooster heeft ingevoerd. Het is voor Laura een stuk rustiger, ze vind het overblijven fijner en ze is eerder uit. Daardoor is er na school meer tijd voor speelafspraakjes of andere activiteiten. Het enige nadeel is, dat er minder tijd is om te eten tussen de middag. Laura at eerst altijd drie boterhammen en nu twee. Ze eet dus minder tijdens de pauze, maar na school eet ze vaak nog iets thuis of op de BSO, dus uiteindelijk maakt dit voor ons niet zo veel uit. Daarnaast is het voor ons, twee werkende ouders, ook makkelijker. Het ouderwetse rooster met lange lunchpauzes en lange dagen, past niet meer in ons dagelijks leven. Wij zijn er alle drie blij mee en willen niets anders meer.
Heeft jouw kind een continurooster op school? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen met het continurooster?
Foto van Pixabay