Kinderkamer
Opvoeding

7 tips voor een kinderkamer om jouw kind lekker te laten slapen

Slaap is voor kinderen enorm belangrijk. Uit eigen ervaring weet ik, hoe moeilijk het kan zijn als jouw kind niet goed slaapt. Mijn dochter heeft lange tijd slaapproblemen gehad, waardoor ze overdag erg moe was. Gelukkig gaat het nu hartstikke goed en slaapt ze heerlijk in haar kinderkamer. We hebben enige tijd geleden haar kamer opgeknapt. Hierbij hebben we ook rekening gehouden met de inrichting van haar kamer, zodat ze fijn en lekker kan slapen. Wil jij van de kinderkamer van jouw zoon en dochter een fijne plek maken om te slapen? Dan heb ik 7 tips voor je.

1. Zorg voor een sfeervolle kinderkamer

Een fijne sfeervolle kamer waar jouw kind zich prettig voelt is het belangrijkste. Let hierbij op de keuze van meubels en gordijnen. Maar kijk eens naar mooi behang met een thema dat bij jouw kind past. Mijn dochter houdt van vrolijke kleuren en ze koos daarom mooi behang uit met een bloemen thema. Voor sommige kinderen zijn vrolijke en fellere kleuren op de slaapkamer te druk. Kies dan voor ton-sur-ton kleuren. Dit zijn juist rustige kleuren, zoals grijs, beige en taupe.

2. Kies voor een fijn en knus bed

Veel kinderen vinden een hoogslaper fijn, maar mijn dochter koos juist voor een laag bed met lades om haar spullen in op te ruimen. Als het voor jouw kind maar een fijn en prettig bed is om in te slapen. Bespreek goed wat hij of zij fijn vindt. Je kan het bed knus eng gezellig maken met fijn beddengoed en extra kussentjes.

3. Zorg voor voldoende opbergruimte

Een van de belangrijkste dingen om goed te kunnen slapen is een opgeruimde kamer. Het is daarom goed om kinderen aan te leren de kinderkamer voor het slapen gaan even op te ruimen. Een opgeruimde kamer geeft rust en zorgt dat jouw kind goed in slaap kan vallen. Het bed van mijn dochter heeft lades waar veel speelgoed en spullen in kunnen. Maar denk ook eens aan opbergmanden en een bureau met extra lades en kastjes. Nog een tip is om op de kinderkamer een eigen wasmand neer te zetten en de afspraak te maken dat vieze was in de wasmand gaat. Dat scheelt rondslingerende vieze kleding.

4. Kies voor verduisterende gordijnen

Een van de belangrijkste dingen voor kinderen om goed te slapen is een donkere kamer. Zeker in de zomer als het lang licht is, is dit essentieel. Anders heb je kans dat jouw kind lang wakker ligt en niet in slaap valt. Je kan voor gewone gordijnen kiezen, maar kijk ook eens naar de voordelen van plisségordijnen. Overdag als jouw kind wakker is heb je veel licht en in de kinderkamer en in de avond is het gordijn verduisterd. Ideaal dus!

5. Let op de juiste temperatuur

Een kamer die te warm of te koud is, zorgt er voor dat jouw kind niet goed kan slapen. Een temperatuur tussen de16 en 21 graden is ideaal. Zeker in de zomer is het goed opletten dat het niet te warm wordt. Een ventilator kan uitkomst bieden. Staat de zon de hele dag op de kinderkamer? Dan is zou je kunnen overwegen om rolluiken aan te schaffen.

6. Zorg voor fijne verlichting

Verlichting in de kinderkamer is een van de belangrijkste punten om op te letten als je een fijne sfeer wil creëren. Onze dochter koos voor een zacht roze lamp waardoor en rustig licht is in de slaapkamer en niet te fel. Daarnaast heeft ze een nachtkastje met een tafellampje wat ze aan doet voor het slapen gaan. Daarnaast heeft ze een lichtsnoer in haar kamer om het extra gezellig te maken.

7. Plaats een boekenkast in kinderkamer

Als er ruimte voor is, dan is het fijn om een boekenkastje of een met plankje met boeken op de kinderkamer te plaatsen. Een boekenkastje ziet er meteen heel leuk uit. Bovendien zijn er zo veel leuke kinderboeken te krijgen dat het zonde is om ze ergens in een la te laten liggen. Daarnaast is het gezellig om voor het slapen gaan voor te lezen of samen een boek te lezen. Dat is een mooi onderdeel van de slaaproutine en fijn om zo de dag af te sluiten.

Foto van Pexels

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Lees hier meer over het gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.